Noví ministři se postupně ujímají svých úřadů

Další ministři se dnes ujmou svých resortů. Pět vládních nováčků doprovodí do jejich nových úřadů premiér Petr Nečas. Ostatní tam už uvedl, a tak dnes odpoledne už budou všichni noví členové vlády pracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové nové vlády v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) přicházejí ke slavnostnímu jmenování na Pražském hradě

Členové nové vlády v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) přicházejí ke slavnostnímu jmenování na Pražském hradě | Foto: Tomáš Adamec

Už ráno převzal ministerstvo zemědělství Ivan Fuksa z ODS. Do čela agrárníků přichází z ministerstva financí, kde působil jako náměstek ministra. V pozici šéfa zemědělství chce hlavně uhájit evropské dotace. Další priority svého resortu přiblížil krátce po svém uvedení do funkce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) v Ranním interview Radiožurnálu.

„Jednoznačná priorita je vyjednávání s Evropskou unií, co se týče spravedlivých podmínek pro české zemědělce po roce 2014. Pro mě bude velkou prioritou i ochrana půdního fondu, protipovodňová ochrana. To jsou samozřejmě kroky, které vyžadují velké investice,“ podotkl Fuksa.

Ve čtvrt na deset dopoledne pak přijde do úřadu ministerstva dopravy šéfovat Vít Bárta z Věcí veřejných, jehož hlavními cíly jsou snížení cen výstavby dálnic, vyšší bezpečnost na silnicích a zavedení konkurenčního prostředí do železniční dopravy a revize bodového systému. K uvedení Bárty do úřadu premiér Nečas řekl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Necas doprava.mp3

„Na rozdíl možná od všech předcházejících ministrů dopravy on nemůže říci, že sem přinese více rozpočtových prostředků, nemůže ani říci, že bude bojovat za více rozpočtových prostředků, ale přichází sem v situaci, kdy v resortu ministerstva dopravy se bude škrtat, bude méně finančních prostředků, o to to bude samozřejmě komplikovanější a obtížnější."

V důsledku úspor se zpozdí i některé stavby. "Při nedostatku peněz, který nás čeká a je realitou, se vyplatí pozdržet některé věci i za cenu toho, že si jasně ujasníme, jak co nejefektivnějším způsobem tyto peníze vynaložit," dodává Bárta.

Premiér Nečas pak doprovodí Kamila Jankovského z Věcí veřejných do úřadu ministerstva pro místní rozvoj a Martina Kocourka z ODS na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

mmr jankovský.mp3

Čerpání evropských dotací a průhlednost veřejných zakázek - to jsou hlavní priority nového ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Člen Věcí veřejných nahradil po jmenování Nečasova kabinetu ve funkci Rostislava Vondrušku.

"Pro ty úkoly, které nás čekají, budeme muset vystačit s menším množstvím finančních prostředků a pustíme se do práce a doufám, že brzy budeme moci informovat i jak se nám ta práce daří," řekl Jankovský.

O Martinu Kocourkovi se původně mluvilo jako o kandidátu na ministra financí, nakonec na něj ve vládě zbyl resort průmyslu a obchodu. Je to pro něj návrat do vysoké politiky. Pracoval jako poradce Václava Klause, osm let byl poslancem a místopředsedou vlivného rozpočtového výboru.

Ve volbách v roce 2006 z vlastního rozhodnutí nekandidoval a později se stal garantem ekonomické části programu ODS. Poslancem není ani dnes. „V první řadě nás čeká formulování naší části do programového prohlášení vlády. Potom mám určité priority, které bych chtěl prosazovat v rámci dalšího horizontu,“ řekl Kocourek.

Dostavba jaderné elektrárny Temelín

Prosadit chce například státní energetickou koncepci, vypracovat přípravu pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín nebo se chce soustředit na otázky exportu a podporovat podnikání. „Samozřejmě je to i otázka Evropské unie. Chceme zvýraznit pozici České republiky v rámci fungování evropských struktur a zefektivnit čerpání z evropských fondů,“ přiblížil Kocourek.

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) přišel pro svou funkci na Hrad o berlích | Foto: Tomáš Adamec

Kocourek byl od září 2009 také členem dozorčí rady ČEZu. Na funkci podle svých slov již rezignoval.

Pak převezme zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09, jehož čeká mimo jiné sehnat chybějící peníze, určit co je to standardní zdravotní péče, kterou budou hradit pojišťovny a zklidnit lékaře, kteří kvůli platebním podmínkám a platům hrozí hromadnými výpověďmi.

Heger chce také změnit některé regulační poplatky. Víc by se mohlo platit u specialisty, pokud k němu pacient přijde bez doporučení praktického lékaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Heger - pojišťovna.mp3

„Jsou věci, které zvládne praktický lékař, běžte raději za ním. Jestli se cítíte tak orientovaní v systému, znalí svého těla a problémů, že chcete jít rovnou za lékařem specialistou, který je dražší, můžete, ale plaťte si za to riziko, že se netrefíte a svoji léčbu prodražíte,“ řekl Heger s tím, že za takové vyšetření by se mohlo platit až 200 korun.

Asi nejvíce debat už stihl vyvolat nový ministr dopravy Vít Bárta, kterého provází pověst jednoho z hlavních sponzorů Věcí veřejných.

Lucie Husárová 1, Václava Marešová, Lenka Jansová, Petr Král, Michaela Vydrová, Václav Rojík, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme