Estonsko se chystá na přijetí eura

Ministři financí Evropské unie dali Estonsku konečné svolení vstoupit 1. ledna 2011 do eurozóny. Také stanovili konverzní kurz pro estonskou korunu na 15,6466 koruny za euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní zástavba v Talinu smutně připomíná architekturu komunistického režimu.

Moderní zástavba v Talinu smutně připomíná architekturu komunistického režimu. | Foto: Jirka Malina

Estonsko doufá ve větší důvěru investorů, protože členství v eurozóně znamená pro zemi z bývalého východního bloku vždy úspěch, říká ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Estonsko do eurozóny. Karolína Koubová, Pavel Kohout

Vzhledem k velikosti estonské ekonomiky se však neočekávají velké reakce trhu. Estonsko s 1,5 milionem obyvatel bylo už od roku 1992 vázáno na německou marku a později na euro, protože panoval názor, že tak malá ekonomika nemůže mít samostatnou měnu s plovoucím kurzem.

Na rozdíl od České republiky pobaltské státy o euro vždy velmi usilovaly. Jejich pevné navázání na euro způsobovalo při častých evropských investicích velkou inflaci, protože místní měny měly vyšší úrokové sazby. Právě nesplnění inflačních kritérií jim paradoxně bránilo ve vstupu do eurozóny. Lotyšsko mělo v jednom momentě inflaci 15 procent.

Česká koruna podle Kohouta funguje velmi dobře. Při zavedení eura se nehledí na velikost ekonomiky, ale na její vyspělost. Estonsko patří mezi chudší země eurozóny, zároveň je však jejím nejméně zadluženým členem – jeho státní dluh se pohybuje kolem 4-5 procent HDP. „Estonsko má vyspělý daňový systém, a to jak technicky, tak organizačně. Mají jedinou sazbu daně a ostatní státy by měly co opisovat, pokud by chtěly,“ dodává Pavel Kohout.

Lucie Maňourová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme