ČSSD představila stínovou vládu. Počítá v ní i se Špidlou

Sociální demokracie představila svůj stínový kabinet. Je složený ze stínových ministrů a z odborných mluvčích pro další čtyři oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSSD představila svou stínovou vládu

ČSSD představila svou stínovou vládu | Zdroj: ČTK

Kromě už zavedených politiků ČSSD je ale ve stínové vládě i řada nováčků z řad poslanců nebo hejtmanů. Mezi odbornými mluvčími se uplatní i bývalý eurokomisař a premiér Vladimír Špidla, který bude mít na starosti evropské záležitosti nebo poslanec Jiří Šlégr, který se bude zabývat sportem.

Podle lídra strany Bohuslava Sobotky má nový tým i pozměnit obraz ČSSD:

Přehrát

00:00 / 00:00

Stínovou vládu ČSSD představil její lídr B. Sobotka

Stínový kabinet ČSSD
předseda stínové vlády Bohuslav Sobotka,
ministr vnitra Jeroným Tejc,
ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier,
ministr financí Jan Mládek,
ministr obchodu a průmyslu Milan Urban,
ministr obrany Petr Hulinský,
ministr kultury Vítězslav Jandák,
ministr životního prostředí Václav Zemek,
ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola,
ministryně pro lidská práva Michaela Marksová-Tominová,
ministryně školství Vlasta Bohdalová,
ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach,
ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek,
ministr zdravotnictví David Rath,
mluvčí pro evropské záležitosti Vladimír Špidla,
mluvčí pro vědu a výzkum Alena Gajdůšková,
mluvčí pro hospodářskou strategii Jiří Havel,
mluvčí pro sport Jiří Šlégr.

„Já si myslím že je to dobrý mix zkušených politiků a také nových lidí, kterým se snažíme dát šanci, včetně našich nejmladších poslanců, které máme v Poslanecké sněmovně. A já doufám, že do budoucna nováčků bude přibývat, tak, jak ti zkušenější budou své zkušenosti předávat,“ míní Sobotka.

ČSSD chce postupně zveřejňovat a zmiňovat témata, na která podle Sobotky koaliční vyjednávání zapomíná. Chce mluvit o podpoře sociálního růstu a důchodové reformě. Naopak podpoří Nečasovu vládu v oblasti protikorupčních opatřeních a omezení poslanecké imunity.

Ve stínovém kabinetu ČSSD jsou tři ženy. Stínovou ministryní školství bude poslankyně Vlasta Bohdalová, lidská práva má hájit Michaela Marksová-Tominová a odbornou mluvčí pro vědu a výzkum je Alena Gajdůšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cíle stínové vlády přiblížil B. Sobotka také Stalo se dnes

Důsledná opoziční role

Statutárního místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Stalo se dnes připomněl, že stínová vláda má plnit důslednou opoziční roli vůči vládě Petra Nečase. „Budeme vládu kritizovat všude tam, kde půjde proti zájmu společnosti. Současně platí, že pokud bude vláda jednat v souladu s principy a hodnotami, na kterých je postaven program ČSSD, tak může počítat s naší podporou.“

Stínovým ministrem zdravotnictví zůstává i přes odpor některých Vašich kolegů David Rath. Toho Sobotka označil za hlavního experta ČSSD na zdravotnickou politiku. „Potřebujeme důstojného protihráče ministrovi zdravotnictví.“ Rath má od Sobotky za úkol připravit přes prázdniny alternativu zdravotnické vládní reformy.

„Musíme se změnit a stínová vlády je pro nás prvním krokem k této změně,“ prohlásil Sobotka ve Stalo se dnes.

Novou vládu České republiky jmenoval prezident Václav Klaus včera. Vláda premiéra a předsedy ODS Petra Nečase patří k jedné z nejstarších a je výhradně mužská. V historii České republiky bude už jedenáctá. Vznikala pětačtyřicet dní. Kabinet se bude ve sněmovně opírat o pohodlnou většinu sto osmnácti poslanců. O důvěru ve sněmovně požádá do měsíce.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme