Gangy kapsářů jsou v Praze méně úspěšné

Kapsáři mohou jít do vězení až na šest let. Tak jako členové gangu, kteří od Městského soudu v Praze dostali za okrádání turistů hlavně v okolí Pražského hradu nepodmíněné tresty od dvou do šesti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsář

Kapsář | Foto: Rádio Praha

Rozsudek, který podstatně prodloužil tresty uložené v březnu Obvodním soudem pro Prahu 2, už je pravomocný a lze se proti němu jedině dovolat k Nejvyššímu soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpánka Tupá z Policie ČR o kapsářích

Vedoucí oddělení kapesních krádeží obvodního ředitelství Praha Policie ČR Štěpánka Tupá tvrdí, že nepřítomnost šéfů zatčeného gangu je jednou z příčin poklesu počtu kapesních krádeží v Praze za poslední pololetí asi o 25 procent.

Zároveň připouští, že práce tím policii neubývá: „Statistiky hovoří o úbytku krádeží, ale praxe vypadá tak, že na místo zatčeného gangu nastoupí gang nový.“ Policisté se však věnují také prevenci, monitorování činnosti kapsářů, mimo jiné díky městskému kamerovému systému, a spolupracují s Městskou policií.

„Spolupráce je na velmi dobré úrovni. Městská policie působí spíše preventivně – uniformovaného strážníka si kapsář hned všimne, kdežto my v civilu jsme zvýhodněni,“ popisuje policejní strategii Tupá.

Policisté chodí na vybraná místa v civilu a používají maskovací prostředky, jako jsou paruky nebo čepice. Důvody maskování jsou jasné: „Stejně jako my známe kapsáře, tak oni znají nás.“

Jasná strategie

V Praze si podle Tupé musíte dávat pozor všude, hlavně v hromadných dopravních prostředcích a v blízkosti historických památek. Kapsáře poznáte jednoduše: nevšímají si okolí ani památek, zajímá je jen vaše zavazadlo.

Zatímco dříve pracovali kapsáři samostatně nebo ve dvojicích, dnes jsou to skupiny osmi nebo deseti lidí. „Mají rozdělné role: někteří hlídají, jestli skupinku někdo nepozoruje, další tipují oběť, jiní ji okradou a pak odcizenou věc někomu dalšímu předají,“ popisuje Štěpánka Tupá strategii kapsářů.

Lucie Maňourová, Václav Sochor, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme