Indie a Pákistán se po dvou letech vrací k jednacímu stolu

Indie a Pákistán se vrací k jednacímu stolu. V pákistánském Islamabádu se dnes, po měsících vyjednávání, sejdou ministři zahraničí obou zemí. Hlavním tématem dnešní schůzky bude otázka jak čelit hrozbě terorismu. Vztahy mezi oběma klíčovými hráči regionu se zmrazily před dvěma lety, po teroristických útocích v indické Bombaji. O život tehdy přišlo 166 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámská republika Pákistán

Islámská republika Pákistán | Foto: Emanuel Macoun

„Dnešní schůzka je důležitým krokem k mírovým a přátelským vztahům,“ nechal se před mítinkem slyšet šéf indické diplomacie Krišna.

Ministr vnitra ale v předvečer schůzky pro list Times of India uvedl, že pachatelé teroristických útoků v Bombaji byli řízeni pákistánskou tajnou službou.

Indie Pákistán dlouhodobě viní z toho, že v boji s terorismem není dostatečně razantní. Zatímco s domácím Talibanem se Pákistán pustil do boje, jiné skupiny, jako je například Lashker-e-Taiba, jdou nadále aktivní a víceméně beztretsné. Právě tato organizace přitom stála v pozadí teroristického útoku v indické Bombaji.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme