Žně startují. Sklizeň bude o pět procent menší než loni

Žně startují a Agrární komora odhaduje, že zemědělci sklidí o pět procent méně obilovin než v minulém roce. Letos by mohli sklidit pět milionů 800 tisíc tun obilí. Pokles sklizně si viceprezident komory Jindřich Šnejdrla vysvětluje hlavně nepříznivým počasím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně - kombajny

Žně - kombajny | Foto: Comstock Images

„Zejména na Moravě spadlo na přelomu května a června extrémní množství srážek, které se negativně projevily na jarních obilovinách. V tyto dny naopak panují extrémně vysoké teploty, které obvykle v tuto roční dobu nejsou tak vysoké. Vedro způsobuje zasychání obilek, zejména v Čechách,“ říká Šnejdrl.

Čeští zemědělci na letošní sklizeň podle jeho slov oseli zhruba o pět procent menší výměru zemědělské plochy, což se promítá i do výše výroby základních obilovin.

„Český statistický úřad prognózoval pokles zhruba o čtyři procenta, v tom je i pětiprocentní pokles osevu. My přidáváme dalších pět procent,“ dodal Jindřich Šnejdrla.

Podle Šnejdrla ale České republice nehrozí dovoz obilovin, naopak je budeme vyvážet do zahraničí. Spotřebitelé se nemusejí obávat ani zdražení produktů, které se z obilovin vyrábějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel a viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla mluvili v Ozvěnách dne o cenách obilí

„Když jsme prodávali potravinářskou pšenici za šest tisíc korun a sladovnický ječmen za 6500 korun za tunu, tak cena pečiva, respektive piva, byla na stejné úrovni, jako je dnes, kdy se cena pohybuje na polovině. Cena obilovin nemá zásadní vliv na cenu výsledných produktů na maloobchodním trhu,“ uvedl viceprezident Agrární komory.

Na burze v Chicagu však už kvůli nepříznivému vývoji sklizně třeba v západní Evropě a na Ukrajině, tradičních vývozcích obilovin, stoupá cena pšenice.

Analytik: Ceny ve světě budou spíše stagnovat

Podle Šnejdrly by vyšší ceny mohly farmářům dorovnat výpadek z menší sklizně.

Agrární analytik Petr Havel však neočekává, že by nižší úroda znamenala významnější nárůst cen obilovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Šnejdrla o aktuálních prognózách sklizně obilovin na Rádiu Česko.mp3

„Úroda obilí bude nižší v Evropské unii i na celém světě. V EU ceny o něco porostou, tak do deseti procent, ve světě však budou spíše stagnovat,“ předpověděl.

Nižší úroda prý nijak český trh neovlivní a podle něj rozhodně nedojde k hromadnému skupování úrody.

„Skupování zásob není na pořadu dne. Úroda je u nás sice meziročně nižší, ale pořád je vyšší než tuzemská spotřeba, takže určitě vyvezeme aspoň milion tun do zahraničí,“ vysvětlil analytik.

Klára Bílá, Jan Piroch, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme