Britští odborníci varují před izraelským útokem na Írán

Izraelský útok na íránské jaderné provozy by vedl k dlouhému konfliktu, který by zasáhl celý Blízký východ a ohrozil celosvětovou stabilitu. K takovému závěru došli odborníci z britského výzkumného ústavu Oxford Research Group.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránskému vůdci se přijeli poklonit až z Iráku

Íránskému vůdci se přijeli poklonit až z Iráku | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ani vojenský útok by prý navíc íránský jaderný program nezničil, a možná by ho naopak ještě uspíšil. Izrael přitom nevylučuje vojenský zásah jako jednu z možností, jak íránské jaderné ambice zastavit.

Po izraelských útocích na Írán by mohly přijít raketové protiútoky vůči židovskému státu. Teherán by mohl uzavřít cestu tankerům, které do celého světa vyvážejí ropu z Perského zálivu a mohl by zaútočit na západní zájmy v regionu. I taková varování obsahuje zpráva britských vědců.

Analytici tvrdí, že Západ má jen dvě možnosti, jak se k íránskému jádru postavit. Buďto zvýšit diplomatické úsilí, nebo se smířit s tím, že i Teherán jednou bude mít jadernou zbraň, pokud se opravdu rozhodne ji získat.

Nová situace by prý pak mohla být základem k vyváženému jadernému odzbrojení na Blízkém východě, které by se týkalo také Izraele.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme