Merkelová znovu míří do Ruska, sejde se s Medveděvem

Německá kancléřka Angela Merkelová míří po necelém měsíci znovu do Ruska. I tentokrát se sejde s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Do Jekatěrinburgu s sebou veze i delegaci průmyslníků. Velké obchody se ale nečekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Angela Merkelová

Dmitrij Medveděv a Angela Merkelová | Foto: Presidential Press and Information Office

Podle Roberta Schustera z Ústavu mezinárodních vztahů se investovat v Rusku nebo vytvářet společné projekty s ruskými subjekty v minulých letech ukázalo jako problematické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů

„Rusko, zejména v době po nástupu Vladimira Putina poměrně úspěšně blokovalo vstup zahraničních partnerů do takzvaných strategických odvětví. Tato skutečnost poměrně dlouho bránila rozvoji vzájemných vztahů,“ uvedl Schuster.

Tentokrát se ale v německém listu Handelsblatt spekulovalo, že ruský Gazprom nabídl německé firmě RWE účast na projektu South Stream, zatímco RWE se zatím podílel na konkurenčním projektu Nabucco. Pokud by se tak skutečně stalo, byl by to podle Schustera určitě průlom. Příliš tomu ale nevěří.

„Už několikrát se po podobných návštěvách zdálo, že ledy ve spolupráci v energetickém sektoru roztály, ale jakmile se obě delegace zase rozešly, vše se vrátilo do starých kolejí a jakákoli spolupráce byla nemožná,“ upozornil Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme