KLDR jednala s velením jednotek OSN o potopené lodi

První rozhovory mezi zástupci režimu Kim Čong-ila a velením jednotek OSN v Koreji o potopení jihokorejského plavidla skončily. Odložená schůzka na úrovni plukovníků se konala v Demilitarizované zóně, která rozděluje Korejský poloostrov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s Kim Ir-senem v Univerzitní ulici, Pchjongjang

Mozaika s Kim Ir-senem v Univerzitní ulici, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

K jednání došlo poté, co Rada Bezpečnosti OSN torpédový útok na korvetu Čchonan odsoudila, Severní Koreu ale jako viníka neoznačila.

Jediným tématem devadesátiminutové schůzky byl březnový incident, při kterém se po explozi potopila jihokorejská vojenská loď. Podle mezinárodní vyšetřovací komise jí zničilo severokorejské torpédo, Pchjongjang ale odpovědnost za útok, při kterém zahynulo 46 námořníků, od počátku odmítal.

V Severní Koreji se přitom nyní objevil plakát s vyobrazením vojáka, který úderem pěstí rozlomil vojenskou korvetu, a textem, že v případě útoku zničí nepřátelskou loď jediným úderem. Výsledky dnešních rozhovorů zatím nebyly oznámeny, obě strany by ale měly v jednání pokračovat, a to na úrovni generálů.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme