Soud odročil jednání s ultrapravicí

Obvodní soud pro Prahu 1 přerušil velký proces s představiteli české ultrapravice. Rozhodl jen o dalším trvání vazby pro tři obžalované.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přibližně 50 lidí přišlo vyjádřit nesouhlas s dnešním zatýkáním pravicových extremistů

Přibližně 50 lidí přišlo vyjádřit nesouhlas s dnešním zatýkáním pravicových extremistů | Foto: Tomáš Adamec

Mezi osmi obviněnými z propagace nacismu jsou bývalý předseda pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany Patrik Vondrák nebo dlouholetý aktivista ultrapravicové scény Filip Vávra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina o odložení procesu s ultranacionalisty

Na svobodu odejde pouze jeden obžalovaný: Miroslav Lang. Soud zároveň rozhodl o propuštění Michaely Dupové, proti tomu ale přímo na místě podala státní zástupkyně Zdeňka Galková stížnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advokát Robert Cholenský o vazbě extremisty Patrika Vondráka

Dupová sice dala soudu slib, že nebude páchat trestnou činnost, zároveň však má na podbřišku vytetované nacistické heslo „Mou ctí je věrnost“. Státní zástupkyně pochybuje, kterému ze slibů by dala Dupová přednost.

Žádost o propuštění Patrika Vondráka z vazby soud zamítl vzhledem k jeho trestní minulosti. Jeho advokát Robert Cholenský ale pro další pokračování vazby nevidí důvod. Argumentuje tím, že Vondrák v trestné činnosti pokračovat nechce a že spis je zcela uzavřen.

Hlavní líčení bude pokračovat až 18. srpna – ze zdravotních důvodů jedné z členek senátu a také proto, že soud teprve dnes dvěma obviněným doručil obžalobu.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme