Představitel Vinnetoua Pierre Brice začne znovu vystupovat

Pierre Brice, legendární představitel Vinnetoua, začne po sedmileté pauze opět vystupovat. V německém Cuxhavenu má dnes premiéru muzikál Sen o svobodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinnetou

Vinnetou | Foto: Oscar

Zájem médií vzbudilo představení již v květnu, kdy herec svůj návrat oznámil. Podle vlastních slov se Pierre Brice na opětovnou práci starý necítí. "Své role si pečlivě vybírá. Účinkování v novém muzikálu mu sedne z hlediska jeho životních postojů a hodnot," říká předsedkyně klubu přátel Pierra Brice, Daniela Kroftová.

Podle Kroftové se herec dlouho vyjadřoval, že postava Vinnetoua mu zavřela dveře k dalším charakterním rolím. Při loňské návštěvě Prahy však při dotazu, co se mi na natáčení líbilo nejvíce, odpověděl: „Na Vinnetouovi je dobré všechno. Je vzorem cti a morálky, je to muž, který pomáhá lidem a bojuje za porozumění mezi národy.“ A s nadsázkou dodal: „Je jako já. Má samé dobré vlastnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pierre Brice se vrací na scénu

Přesto bral vždy ztělesnění postavy ve filmech o slavném indiánovi velmi vážně a mnohé parodie ho urážely. Bylo tomu tak například ve filmu Manitouova bota, kde jsou postavy z Mayových románů zesměšňovány. „Brice byl filmem rozhořčený a bral ho jako pošlapání ideálů postavy, kterou hrál," dodává předsedkyně klubu.

Jednaosmdesátiletý Pierre Brice i přes svůj francouzský původ začínal svou kariéru v Itálii. Hrál v několika westernových filmech, na festivalu v Berlíně si ho později všiml producent, který plánoval natočit romány Karla Maye. „Role Vinnetoua vynesla Pierra Brice raketově nahoru,“ říká Kroftová.

Po úspěchu filmů Poklad na Stříbrném jezeře, Vinnetou 1 a Vinnetou 2 se natočilo ještě několik pokračování, které už mnoho společného s klasickými „mayovkami“ neměly.

V dalších letech pak Brice vystupoval v Německu pod širým nebem a zahrál si také ve filmu Vinnetou se vrací. Právě v Německu a ve státech střední a východní Evropy byl a stále je Pierre Brice velmi oblíbený. „Celoživotně ale bojuje se skutečností, že se nikdy neproslavil v rodné Francii,“ doplňuje Daniela Kroftová.

Václav Sochor, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme