CIA prý zkoušela odradit íránského vědce od návratu domů

Americká tajná služba CIA se snažila do poslední chvíle odradit jaderného vědce Šahráma Amírího od návratu do Íránu. S odvoláním na informované zdroje to napsal deník Wall Street Journal. Amírí zmizel před rokem v Saúdské Arábii. Počátkem týdne se objevil na veřejnosti ve Spojených státech, ale vzápětí se vrátil do Íránu. Celou dobu tvrdí, že ho do Ameriky unesla CIA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šahram Amírí

Šahram Amírí | Foto: IRNA News Agency

Nejnovější příspěvek amerických médií do zamotané případu ale popisuje únos jinak. Šlo prý jen o krycí verzi pro Amírího dobrovolné přeběhnutí do Spojených států. Vědec Američany údajně informoval o íránském jaderném programu a obdržel za to pět miliónů dolarů. Začal ve Spojených státech studovat a dostal prý i nabídku, aby za ním přijela manželka se synem.

Amírímu se ale podle americké verze začalo stýskat a bál se o svou rodinu. Proto se prý rozhodl k návratu domů. Přišel tím o tučnou odměnu uloženou na amerických účtech. CIA ho také měla varovat, že návrat do Islámské republiky pro něj nemusí být bezpečný.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme