Slavný tenorista José Cura vystoupí v Českém Krumlově

V Českém Krumlově začíná Mezinárodní hudební festival. Na zahajovacím galakoncertu v Pivovarské zahradě večer vystoupí jeho hlavní hvězda - José Cura, jeden z nejlepších tenoristů současnosti. Pro mimořádný zájem pořadatelé přidali ještě další operní galakoncert v neděli večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov - zámek

Český Krumlov - zámek | Foto: Pavel Kudrna

Brilantní, famózní, strhující – těmito přívlastky se to po vystoupeních argentinského pěvce v tisku jen hemží. Majitel jednoho z nejpodmanivějších mužských hlasů na světě je současně dirigentem, skladatelem, fotografem i designérem.

Přehrát

00:00 / 00:00

José Cura zazpívá v Českém Krumlově - příspěvek Pavly Dluhoschové

Hostí ho Metropolitní opera v New Yorku, Královská opera v Londýně, Milánská La Scala. Září hlavně v italských a francouzských operách, v Pucinino Turandot a Tosce nebo ve Verdiho Othellovi. Slavné árie zazpívá i v Českém Krumlově.

Jak těžké ho bylo pro přehlídku získat? „Kdyby mi pořadatelé festivalu zavolali a řekli, že chtějí abych vystoupil v únoru, bylo by to velmi komplikované. Teď mám volno, takže to problém nebyl.“

„Jediný problém byl přesvědčit mou ženu, aby sem chtěla jet. Když jsem jí ale ukázal fotografie a videa Českého Krumlova uznala, že je to tak nádherné město, že tam celá rodina ráda pojede a užije si dovolenou, zatímco já budu pracovat,“ řekl Cura.

José Cura | Foto: Týdeník Rozhlas

Na dvou koncertech, v pátek a neděli, vystoupí José Cura spolu s korejskou sopranistkou Kim In-hie v doprovodu Symfonického orchestru českého rozhlasu, který bude řídit italský dirigent Mario de Rose.

„Měli jsme zatím dvě zkoušky a naše zkušenosti jsou velmi dobré. Orchestr je výborný, profesionální. Šlo to snadno a rychle, žádné problémy, příjemní lidé, moc dobrá atmosféra,“ pochvaloval si dirigent.

Do Českého Krumlova se José Cura vrátí příští rok. Zazpívá v opeře před tamním otáčivým hledištěm.

Igor Maňour, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme