Dva sebevražedné útoky otřásly Íránem, zahynulo 21 lidí

Nejméně 21 lidí zemřelo při dvou bombových útocích na jihovýchodě Íránu. Oznámily to místní úřady s tím, že teror má na svědomí extremistická organizace Džundolláh, bojující proti íránskému režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

První útočník v ženských šatech se odpálil u vchodu do hlavní mešity a zabil asi čtyři lidi. Další terorista zaútočil, když se shromáždili lidé, aby pomohli zraněným.

Dějištěm masakru byl opět Záhedán, který je centrem provincie Sístán a Balúčestán. Džundolláh tam bojuje proti vládě s argumentem, že usiluje o lepší postavení balúčského národa a sunnitské náboženské menšiny.

Džundolláh už se k útoku sám přihlásil s tím, že se jedná o odvetu za smrt jeho vůdců. Írán v červnu popravil vůdce skupiny Abdolmáleka Rígího. Íránci ho dopadli v únoru - údajně krátce poté, co Rígí navštívil americkou základnu v Afghánistánu.

Džundolláh už provedl řadu podobných útoků. Teherán tvrdí, že organizaci podporují Spojené státy, které se tak prý snaží destabilizovat íránské vedení.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme