Turecko chce vycvičit speciální ‚protiteroristické‘ jednotky

Turecká vláda a armáda předložily návrh, který počítá s vycvičením speciálních vojenských jednotek na ochranu východní hranice země. Reaguje tak na zesílené útoky na tureckém území, ke kterým se hlásí přívrženci nelegální kurdské strany PKK.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul

Istanbul | Foto: Daniel Raus

Návrh počítá s vycvičením mužů, kteří by začali sloužit v armádě jako profesionálové a jejich služba by trvala pět nebo deset let. Speciální jednotky mají zamířit pouze do nejkritičtějších oblastí, kde hrozí tureckým vojákům největší riziko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o speciální jednotce zjišťovala v Turecku Julie Urbišová

Váda doufá, že by se díky přítomnosti profesionálních vojáků, kteří projdou speciálním výcvikem, mohl zmenšit počet ztrát na turecké straně. Jen za poslední tři měsíce bylo na irácko-turecké hranici zabito na padesát tureckých vojáků. Doposud se běžně stává, že do oblastí bojů jsou posílání mladí muži, kteří vykonávají povinnou vojenskou službu.

Speciální jednotky by měly být lépe připraveny na situace, ke kterým v regionu dochází a už by se nemělo opakovat to, co se stalo před dvěma týdny, kdy turečtí vojáci omylem zastřelili dva starší vesničany, které si spletli s teroristy.

Kromě speciálních jednotek chce vláda vytvořit v oblasti 150 nových policejních stanic a dostat tak často odlehlá místa pod větší kontrolu. Ministr obrany Vecdi Gönül také počítá s posílením výzvědných složek, které se mají zaměřit na odhalování plánů teroristů.

Turecko chce kvůli tomu oslovit i sousední země a požádat je o spolupráci. Podporu už má v této oblasti delší dobu od Spojených států. Armáda chce do své práce zapojit i obyčejné obyvatele východního území Turecka a do tajných akcí chce získat až dva tisíce nových agentů.

Opozice 'paralelní' armádu odmítá

Opozice a vládní kritici namítají, že vytvořením těchto jednotek vznikne paralelní armáda, která bude sloužit jen turecké vládě. Podle kritiků bude navíc takovéto jednání neefektivní a spotřebované peníze by se mohly využít na zlepšení stavu v současných jednotkách.

Opozice kritizuje také vytváření nových policejních stanic. V oblasti prý způsobí jen nové problémy. Právě vojenské a policejní stanice jsou totiž v blízkosti iráckých hranic nejčastějšími cíly útoků.

Kritici navrhují, aby se nové stanice staly součástí obrany hraničního pásma a spíš nenápadně sloužily vojákům jako logistické praktické základny a nebudily příliš velkou pozornost.

Igor Maňour, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme