Některé středočeské obce trápí nedostatek vody

Kvůli současnému horkému počasí a minimu srážek mají některé středočeské obce málo pitné vody. Problémy jsou hlavně tam, kde nejsou vybudované vodovody a lidé jsou odkázaní na studně. Řešit to pak musí nákupem balených minerálek nebo dovážením vody cisternou. Někdy ale ani to nestačí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cisterna s pitnou vodou

Cisterna s pitnou vodou | Foto: Radana Schaeferová

Na začátku týdne se první problémy objevily v Choceradech na Benešovsku. Přestože je v obci vodovod, voda z něj nějakou dobu netekla.

Důvodem byla podle vedení obce nadměrná spotřeba tamních obyvatel. Voda v městském vodojemu klesla pod minimální hranici. Starostka obce ale pak obyvatele vyzvala pomocí SMS zpráv, aby s vodou začali šetřit, a to pomohlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Pavlas o zásobování pitnou vodou ve středních Čechách v Dopoledním Radiožurnálu.mp3

Mnohem hůře jsou na tom obyvatelé obcí, kde vodovody nejsou vůbec. V celých středních Čechách se počet takových obcí pohybuje kolem 20 procent. Patří mezi ně například Srbce na Nymbursku, kde jsou lidé odkázáni jen na vlastní studny, které jim pomalu vysychají.

Pokud se počasí neumoudří, mohou mít podobné problémy i obyvatelé až 250 středočeských obcí.

Jediným východiskem může být koupit si vodu v sousedních obcích a nechat si ji cisternou přivézt. Tuto službu nabízejí vodárny, zemědělci, ale i profesionální a dobrovolní hasiči.

Středočeské vodárny doporučují omezit zalévání zahrádek pitnou vodou.

Pavel Pavlas, Tomáš Pancíř, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme