Rakouští politici si objednali prošetření Dollfussova režimu

Je to jedna z nejchoulostivějších kapitol rakouských dějin. Doba, kdy Rakušan střílel proti Rakušanovi. Třicátá léta – doba občanské války. Austrofašistickému režimu kancléře Engelberta Dollfusse tehdy padly za oběť stovky lidí. Oběti politicky motivovaných rozsudků smrti však – narozdíl od lidí pronásledovaných německými nacisty – nikdy nikdo nerehabilitoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňská státní opera

Vídeňská státní opera | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Současná rakouská politická scéna to ale chce změnit. Skupina historiků se tak zavře do soudních archivů a začne s vůbec největším bádáním událostí let 1933 až 1938. Má vzniknout odborná komise, která bude tato léta zkoumat.

Rozhovorů by se měli zúčastnit jak renomovaní historičtí experti, tak odborníci z ministerstva spravedlnosti. Všem se otevřou archivy a začnou zkoumat případ od případu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Bartošová o rakouském bádání týkajícím se Dollfussova režimu.mp3

Jediným cílem je očistit nespravedlivě odsouzené, kteří šli do vězení nebo na smrt jenom proto, že měli odlišný politický názor. Byli to hlavně levicoví socialisté, které austrofašismus pronásledoval.

Na počátku zkoumání byl dopis 97 vědců, kteří se dožadovali rehabilitace obětí austrofašismu. Politici se shodli, že by to bylo užitečné.

Martin Křížek, Markéta Bartošová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme