Vltavu pod Vyšším Brodem zaplňují vodáci. Hornímu toku naopak chybí voda

Vydrží-li teplé a suché počasí, pro vodáky se zřejmě uzavře horní Vltava v úseku procházejícím od Soumarského mostu přírodní rezervací. Hladina je tady už jen necelé dva centimetry nad úrovní, která znamená stop splouvání. Kvůli nízkému stavu vody tak platí regulační opatření a vodáci se musí ke splutí řeky od Soumarského mostu předem zaregistrovat. Na vodu teď smí vyjet jen 81 lodí denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodáci kontrolují věci

Vodáci kontrolují věci | Foto: Jan Rosenauer

Pro sobotní a nedělní den jsou v registračním systému Šumavského národního parku zadané už všechny dopolední termíny vyplutí. Meteorologové sice slibují na sobotu přeháňky a bouřky, ale ty jen těžko zvednou hladinu řeky o deset centimetrů, aby padla hranice, kdy se na horní Vltavu může i bez registrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž RR jižní Čechy - vodáci-málo vody.mp3

Podle meteorologa Gustava Sysla je ale jiná situace s vodou ve Vyšším Brodě: „Ve Vyšším Brodě, tam už je to pod Lipnem. Tam je to dáno vodohospodáři, kolik odpouštějí z Lipna.“

Vltava se tady tak mění ve skutečnou vodáckou dálnici s hustným provozem - vodáci mají jistotu, že v tomto úseku sucho řece nehrozí. I minimální odtok šesti kubíků za vteřinu, zajišťuje v korytě ve Vyšším Brodě výšku hladiny kolem 70 centimetrů .

„Co se týče Lužnice, tak tam už se to spíše blíží ke hranici sjízdnosti. V Klenovicích stav 24 cm a Otava v Katovicích má 53 cm. To znamená, že je sjízdná ze Sušice,“ dodává meteorolog Gustav Sysel.

Ivan Mls, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme