V německém Essenu otevřeli nové muzeum umění Folkwang

‚Nejkrásnější muzeum světa - muzeum Folkwang do roku 1933 - to je název výstavy, kterou mohou návštěvníci vidět v německém Essenu do 25.července. Díla van Gogha, Chagalla, Moneta, Matisse za návštěvu určitě stojí. Obdiv si ale zaslouží i samotné muzeum, které není jen skladem nádherných pláten, ale skutečným architektonickým skvostem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum umění Folkwang v Německu.

Muzeum umění Folkwang v Německu. | Foto: Klára Stejskalová

Originální skleněná stavba poutá pozornost už z dálky. Jejím autorem je uznávaný britský architekt David Chipperfield.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž+ORž Falkwang.mp3

"Podmínkou bylo, že muzeum musí být dokončeno do doby než se Essen stane evropským městem kultury, tedy do ledna 2010. Nesmí stát víc než 55 milionů eur a musí jít o zajímavou originální stavbu,“ líčí vedoucí oddělení grafiky Tobias Burg, za jakých okolností věnovala nadace Alfrieda Kruppa peníze na zrod skutečně originálního uměleckého stánku.

Narozdíl od většiny galerií může člověk pozorovat obrazy v denním světle. Přes prosklené stěny může na uměleckých dílech spočinout zrakem i kolemjdoucí.

„Stavba z betonu, skla a oceli, má čtyři dvory, disponuje 7 tisíci metry čtvereční plochy a velký sál pro přechodné expozice lze libovolně měnit,“ dodává Burg.

Muzeum má letitou tradici

U zrodu sbírky stál mecenáš umění Karl Ernest Osthaus. Už ve 30.letech se essenský Falkwang těšil přízvisku nejkrásnější muzeum světa.

Muzeum umění Folkwang v Německu. | Foto: Klára Stejskalová

Ránu mu ovšem zasadili nacisté. 1456 děl od Kandinského, Kirchnera, Heckela a dalších bylo označeno za zvrhlé umění. Mnohé skvosty tak byly zničeny, jiné rozprodány do světových galerií i soukromým majitelům. Do Essenu se jich vrátilo pouhých 20.

Do konce července ale mohou návštěvníci spatřit i některé další, které Falkwangu ke znovuotevření zahraniční galerie zapůjčily.

Za půl roku zavítalo do galerie na 200 tisíc lidí. Tobias Burg pevně věří, že Muzeum Falkwang, které chce dnes nabízet především výstavy moderních umělců, zůstane turistickým tahákem i v příštích letech.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme