Hasiči odstraňují následky vichřice. Na mnoha místech nejezdí vlaky

Do Česka dorazily od západu silné bouřky. Nejsilněji je pocítili nad ránem lidé na Karlovarsku a Domažlicku. Hasiči se od rána nezastavili. Za sebou mají desítky výjezdů k popadaným stromům a zatopeným sklepům. Kvůli spadlým stromům a zpřetrhaným drátům elektrického vedení zůstávají stovky domácností bez proudu. Na mnoha místech nejezdí vlaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poničené stromy (ilustr. obr.)

Poničené stromy (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Ranní vichřice v západních Čechách lámala stromy, hasiči zasahují na desítkách míst. Některé silnice jsou navíc kvůli popadaným stromům neprůjezdné. Kvůli zpřetrhanému vedení byla bez proudu část regionu.

Bez proudu stále zůstává asi sto domácností. Nejhorší situace je na Toužimsku. Energetici poruchy postupně odstraňují, práce ale budou trvat celý den, protože jde o desítky kilometrů vedení, které je potřeba opravit.

Vlaky stojí

V terénu je také zhruba 30 hasičských jednotek. Ty odstraňují popadané stromy a čerpají vodu ze sklepů. Výjezdy ale nekončí, lidé stále žádají o pomoc. Hlášené jsou také případy, kdy stromy zůstaly na železnici.

Mimo provoz je několik úseků železnice v Jihočeském, Ústeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Popadané stromy někde poškodily i trolejové vedení. Vlaky nejezdí mezi Ražicemi a Českými Budějovicemi, to narušilo spojení Budějovic s Plzní a Brnem.

Stojí i trať mezi Domažlicemi a Planou u Mariánských Lázní. Tam dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Totéž platí i pro úsek mezi Ostrovem nad Ohří, Kadaní a Prunéřovem. S komplikacemi musí počítat i cestující mezi Prahou a Chebem. Jejich rychlíky končí ve stanicích Chomutov a Karlovy Vary. S částečným zprovozněním tratě se počítá až kolem třetí hodiny odpoledne.

Na třech místech jsou neprůjezdné komunikace, jde ale o vozovky nižších tříd. Na bývalé silnici 1/6 dokonce došlo k sesuvu zeminy.

Ochlazení a déšť

Meteorologové varují, že místy může napadnout až 80 litrů vody na metr čtvereční. Studená fronta, která střídá rekordní vedra, podle meteorologa Zdeňka Mrkvici přinese intenzivní bouřky zejména na východ Čech a na Vysočinu.

„Přijde studená fronta s bouřkovou činností a výraznými srážkami 50 až 70 milimetrů. V Orlických horách a na Vysočině až 80 milimetrů. Bouřky mohou přinést kroupy a silný vítr nad 25 metrů za sekundu,“ říká Mrkvica.

„Vzhledem k tomu, že studená fronta bude na celém území republiky velmi aktivní, přinese velké srážky a vítr, nedoporučujeme v sobotu konání venkovních akcí,“ říká Stanislav Rack z hydrometeorologického ústavu.

Studená fronta přinese citelné ochlazení. V neděli odpoledne vystoupí teploty maximálně na 26 stupňů. V dalších dnech se ale opět bude oteplovat.

Podrobnou předpověď počasí sledujte zde

Andrea Strohmaierová, Monika Červená, Ota Nehasil, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme