Katastrofa v Mexickém zálivu ovlivní celý těžařský sektor

Britská firma BP se zásadně přiblížila k uzavření porouchaného vrtu v Mexickém zálivu. BP se podařilo opravit netěsnící část krytu nad podmořským vrtem a poprvé od dubnové havárie na plošině Deep Horizon tak z vrtu přestala unikat ropa. Americký prezident Barack Obama to označil za významný pokrok. I když podle všeho havárie spěje ke šťastnému konci, bude mít do budoucna zásadní dopad na celý sektor těžby ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace úniku ropy v Mexickém zálivu

likvidace úniku ropy v Mexickém zálivu | Zdroj: ČTK

Obama ale zdůraznil, že řešení je zatím pouze dočasné a další postup bude záležet na tom, jak je vyhodnotí vědci. Od dubnové exploze na plošině unikly do moře stovky milionů litrů ropy. Ropa se dostala na pobřeží všech pěti států kolem Mexického zálivu - Louisiany, Alabamy, Mississippi, Floridy a Texasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích ropné katastrofy v mexickém zálivu pro celý těžařský sektor mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti ENA Jiří Gavor

Podle ekologa Adam Petruska z Přírodovědecké fakulty UK ovšem dopady havárie nejsou až tak katastrofické, jak se uvádí. Obnovu postižených oblastí očekává v řádu let:

„Některé změny k lepšímu budou skutečně rychlé. V příštích měsících a letech budou viditelné škody na pobřeží celkem zanedbatelné, byť zasažené mokřady se budou vzpamatovávat podstatně déle. Obnovení některých populací živočichů může být záležitostí desetiletí. Ale je nutné si uvědomit, že ropa je přírodní látka organického původu a příroda je schopna si s jejím výskytem poradit.“

V Americe začíná sezóna hurikánů. Podle Národního oceánografického a atmosférického úřadu se kapičky ropy do hurikánových smrští sice nemohou dostat, ale někteří jsou jiného názoru. Adam Petrusek se ropných dešťů nebojí:

„Ze by někde daleko od pobřeží pršela ropa, to opravdu nenastane. Tam, kde je na hladině větší množství ropy, se s příbojovými vlnami může ropa dostat dál do vnitrozemí, ale ne daleko.“

Zpřísní se bezpečnost

Havárie má ovšem nejen ekologické dopady, ale mění také celý těžební sektor. „Největší změny v sektoru těžby ropy díky havárii jsou ještě před námi. Již nyní se pracuje na zpřísnění bezpečnostních standardů a předpisů a je důsledněji kontrolováno dodržování těch stávajících. Osobně jsem přesvědčen, že stejně jako u jiných velkých průmyslových havárií, kdyby se dodržovaly bezpečnostní předpisy, ke katastrofě by nedošlo,“ říká analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

„Náklady, které bezprostředně souvisí s havárií v Mexickém zálivu rostou a jsou v řádech miliard dolarů. To se ale týká případu, kdy se havárie již stala. Co se týče nepřímých nákladů, jako je lepší pojištění, lepší bezpečnostní opatření či lepší technologie, tak žádná souhrnná statistika pochopitelně zatím neexistuje. Nicméně očekávám, že to bude v řádu několika procent celkových nákladů na těžbu ropy, které jsou jinak obrovské. Nebude to ale tak obrovská částka, aby to těžební průmysl neunesl,“ pokračuje Gavor.

Zatímco Amerika chce těžbu ropy na dně moře omezit, Velká Británie se vydala opačným směrem. Premiér David Cameron podle informací deníku Independent otevírá Shetlandské ostrovy pro hlubokomořské vrty. Evropská unie chce ale, stejně jako USA, omezit podmořské vrty.

„V tomto směru existují rozdílné názory a já si myslím, že se bude těžko hledat nějaký jednoznačný trend. Spojené státy jsou katastrofou nejvíce zasaženy a proto tam probíhá boj mezi Obamovy administrativy, která prosazuje alespoň dočasné moratorium. Soud to ale již dvakrát odmítl,“ uvádí analytik Gavor a dodává:

„V Evropské unii se bude omezení prosazovat ještě obtížněji. Největší producent ropy v Evropě je Norsko, které je mimo jurisdikci EU. Velká Británie, jako největší producent v rámci EU, se k tomu bude stavět velice váhavě a nemyslím si, že by se našel nějaký kompromis, jenž by vyústil v nějaké omezení.“

Ropa na mořské hladině | Foto: ČTK

„Pokud by se to opravdu stalo, narušila by se rovnováha nabídky a poptávky. Stávající katastrofa nevyhnala ceny ropy nijak nahoru, žijeme totiž v době celosvětové krize a stávající nabídka je dostatečná. Pokud by ale přestala těžba v celém Mexickém zálivu, znamenalo by to citelný výpadek v době, kdy očekáváme hospodářské oživení, a hnalo by to ceny až k oné magické stodolarové ceně za barel. Nemyslím si ale, že k tomu dojde,“ konstatuje Gavor.

Jan Piroch, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme