Vrzáňová dbá o svou češtinu a nemovitosti

V parních letních dnech přijde vhod každé ochlazení, byť si o něm budete pouze číst. Navíc vás zavedeme za výjimečnou ženou a sportovkyní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová | Foto: Miroslav Konvalina

Tohle označení rozhodně sedí, a to i přesto, že ve sbírce krasobruslařky Áji Vrzáňové chybí olympijská medaile. Důvod je prostý, Vrzáňová startovala na jediných Hrách. Debutovala a zároveň se loučila roku 1948 v šestnácti letech, na další olympiády už ji nepustil její statut profesionálky.

Coby dvojnásobná mistryně světa totiž v roce 1950 emigrovala z tehdejšího Československa na americký kontinent, kde se dlouhá léta živila angažmá v lední revue. S vlastí ale zůstala svázaná nejenom ve své mysli, ale i v praktickém životě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrzáňová dbá o svou češtinu a nemovitosti

,,Já jsem byla dlouho vdaná za Čecha z Nw Yorku, a s ním jsem mluvila česky, stejně jako s maminkou. Nemám ráda, když se míchá s angličtinou, ráda si udržím dobrou češtinu," vysvětluje stále vitální osobnost českého sportu, jak je možné, že si po čtyři desetiletí v anglofonním prostředí udržela svůj rodný jazyk na vysoké úrovni.

Ale směrem k nové domovině musela udělat jazykový ústupek i ve vlastním příjmení. V lední show vystoupovala pod uměleckým jménem Aja Zanova.

,,No jo, to V, R, Z. Byla jsem mistryně světa, byla jsem česká dívka, tmavovlasá dívka, ale nikdy jsem neměla jméno. Přípovu -ová jsem si chtěla nechat, takže jsem se s maminkou rozhodla, že ,,v" a ,,r" musí pryč."

Do vlasti se teď Vrzáňová dostává asi čtyřikrát do roka, tedy jak jen jí to její stále košatá koruna povinností dovolí.

,,Zabývám se několika charitami a po manželově smrti jsem převzala restaurace a nemovistosti, o které se starám. A to je velká práce.Střídám Floridu, New York a Prahu," jmenuje držitelka českého státního vyznamenání dvě svá zámořská sídla a svoje rodiště.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme