Tisíce homosexuálů prošly Varšavou. Katolíci protestovali

Varšava dnes hostí Europride, akci která se každý rok koná v jiné evropské metropoli a patří homosexuálům. Ti dnes prošli centrem Varšavy, aby upozornili na problémy, které je v polské společnosti trápí. Proti pochodu protestovali zejména křesťané, jak je v katolickém Polsku tradicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Homosexuálové prošli Varšavou v rámci Europride.

Homosexuálové prošli Varšavou v rámci Europride. | Zdroj: ČTK

Zhruba deset tisíc lidí, většinou homosexuálně orientovaných, se vydalo na několikahodinový pochod městem. Doprovází je několik kamionů, na jejichž korbách se tančí. Lidé v průvodu drží plakáty s hesly Volnost, rovnost, tolerance. Na akci se sjeli lidé z celé Evropy, nechyběli ale třeba ani Kanaďané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europride ve Varšavě sleduje zpravodaj Petr Vavrouška.

Průvod chce především upozornit na to, že v silně katolickém Polsku to homosexuálové nemají vůbec jednoduché. Pořád je to do jisté míry tabu. Být homosexuálem a přiznat se k tomu v Polsku vyžaduje hodně odvahy.

Gayové a lesby chtějí polskou veřejnost upozornit na to, že jim stále chybí zákon o registrovaném partnerství. Absence zákona lidem přitom hodně věcí komplikuje. S partnery v homosexuálním svazku se například nepočítá v dědickém řízení, v nemocnicích jim nedají informace o partnerovi.

Navíc v zaměstnání cítí gayové a lesby zřetelnou diskriminaci a i v běžném životě je až dvacet procent homosexuálů vystaveno nějakému násilí.

I dnešní začátek akce tak pozdržel incident, když pár desítek holohlavých mladíků dorazilo na sraz s vajíčky, která házeli po účastnících pochodu. Proti pochodu protestovala také některá katolická uskupení. Snažili se dát nahlas najevo, že podobné akce v Polsku zásadně ohrožují křesťanské hodnoty.

Petr Vavrouška, Michaela van Erne, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme