Ahmadínežád se dostal do střetu s kleriky kvůli kravatám

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád má opět problém s konzervativními náboženskými autoritami. Tentokrát kvůli kravatám. Ahmadínežád se shoduje s konzervativci například v zahraniční politice. V kulturní rovině to ale není poprvé, co se dostal se svými mocnými spojenci do křížku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Kravaty byly v revolučním Íránu tabu. Symbolizovaly Západ a také éru svržené monarchie. V posledních letech se ale ve velkých městech zase dostávají do kurzu. Ahmadínežád teď navíc prohlásil, že nošení kravat nikdy nezakázala žádná náboženská autorita.

Na to zareagoval konzervativní ájatolláh Ahmad Chátamí. Vlivný klerik prezidentovi vzkázal, že kravaty prý osobně zakázal nejvyšší vůdce země Chámeneí. Ahmadínežáda pokáral i za názor, že muži si klidně mohou oholit i bradu.

Chátamí prezidenta varoval, aby se nepouštěl do náboženských témat a aby si uvědomil, že jeho slabá vláda se neobejde bez podpory konzervativních kleriků.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme