Množství lidí z ABL v resortech je neobvyklé, řekl Nečas

Podle premiéra Petra Nečase je neobvyklé, že na ministerstvech bude nově působit řada lidí spojená s bezpečnostní agenturou ABL. Strana Věci veřejné, která na posty ministrů a náměstků tyto lidi nominovala, podle Nečase naráží na své personální limity. Premiér je ale přesvědčen, že nedojde ke střetu zájmu. Uvedl to v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Tomáš Adamec

„Dostal jsem jednoznačné ujištění od vedoucích představitelů strany Věci veřejné i od jednotlivých ministrů za tuto stranu, že v žádném případě, ať již přímo nebo nepřímo, se firma ABL nebude podílet na žádných transakcích s příslušnými resorty nebo v resortech obecně ovládaných stranou Věci veřejné,“ řekl Nečas

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér P. Nečas je přesvědčen, že ke střetu zájmu s firmou ABL nedojde.

Kdyby přeci jen ke konfliktu zájmů došlo, Nečas je prý připraven razantně zakročit. Propojení ministrů dopravy Víta Bárty a ministra školství Josefa Dobeše s bezpečnostní agenturou ABL, stejně jako některých náměstků, kritizuje hlavně opoziční ČSSD. Její statutární šéf Bohuslav Sobotka vyzval premiéra, aby zasáhl.

„Domnívám se, že je to velké nebezpečí pro nezávislost fungování jednotlivých ministerstev. V tuto chvíli máme možnost sledovat personální politiku a ta sama vyvolává v sociální demokracii velmi vážné obavy. Zejména proto, že pan premiér Nečas se tváří jako by tady žádný problém neexistoval,“ řekl Sobotka.

„Přitom je to skutečně vážné riziko pro nezávislost státní správy. Hrozí tady střet zájmů mezi soukromými podnikatelskými zájmy a fungováním státu. Hrozí tady samozřejmě také do budoucna vážný korupční potenciál,“ dodal statutární šéf ČSSD.

Petra Benešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme