Nečas chce jednat o zrušení daňového zvýhodnění hypoték

Nečasova vláda plánuje do konce září vytvořit Národní rozpočtovou radu, která by mohla mít sedm až devět členů. Premiér Petr Nečas to řekl dnes v České televizi. Nečas zároveň uvažuje o zrušení daňového zvýhodnění hypoték.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Premiér ale nechce rušit přímo podporu bydlení, jen provést transformaci. Daňové úlevy hypoték podle něj zvýhodňují jen vlastnickou formu bydlení.

„Jsem přesvědčený, že s výjimkou částek, které se týkají péče o rodinu, vzdělání a důchodového zabezpečení, každá jiná položka je minimálně hodná diskuze,“ řekl Nečas. Seznam konkrétních daňových výjimek, které by se měly zrušit, podle Nečase nejspíš nebude v programovém prohlášení nové vlády. Diskutovat se o nich bude až později.

„Dovedu si představit univerzální škrtnutí všech částek, které souvisí s bydlením, nebo naopak zavedení jedné univerzální položky, protože tady je skutečností, že tímto daňovým nástrojem je zvýhodňováno vlastnické bydlení proti bydlení nájemnímu,“podotkl Nečas.

O zrušení daňového zvýhodnění hypoték by uvažoval i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Chtěl by změnu prosadit do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky.

Rozpočtová rada vlády

Nečasova vláda chce také vytvořit Rozpočtovou radu, který bude mít za úkol posuzovat dopady zákonů do veřejných rozpočtů.

„Bude to analogický orgán, jako je legislativní rada vlády, kde dnes také považuje každý za samozřejmé, že každý zákon je projednán legislativní radou vlády. Naší snahou je tady mít nezávislou autoritu, která bude schopna jednoznačně říci, jaký dopad do veřejných rozpočtů ten nebo onen návrh zákona bude mít,“ podotkl premiér.

Rada bude složená z nezávislých ekonomických expertů. Nečas chce nabídnout místo v Radě i pro opoziční ČSSD. Její místopředseda Bohuslav Sobotka to ale odmítl s tím, že by to bylo porušení role opozice, pokud by v Radě seděl i člen sociální demokracie.

Obnovení NERVu

Nečas také řekl, že obnoví i Národní ekonomickou radu vlády (NERV), která by měla vládě pomáhat v zavádění klíčových reforem důchodů nebo ve zdravotnictví. Sedět v ní má asi třicítka ekonomických expertů. Ekonomická rada už fungovala za Topolánkovy vlády.

„Národní ekonomická ráda vlády se jednoznačně osvědčila. Je to dobrá struktura, přináší vládě nezbytnou expertízu, nezbytný expertní pohled, kdy vláda již není závislá pouze na odborných aparátech jednotlivých ministerstev. Přichází zkušení, špičkoví ekonomové z praxe, z akademické sféry,“ poznamenal šéf ODS.

Nečasova vláda se zavázala, že pokud se bude ekonomice dařit, chce mít do roku 2016 vyrovnaný rozpočet. V 2013 by schodek veřejných rozpočtů měl dosahovat maximálně tři procenta HDP.

Tím by se mohl zastavit dluh Česka, který se od začátku roku do konce června zvýšil o 68 miliard korun na 1 bilion 246 milionů korun. Na každého občana připadá dluh přes 118 tisíc korun.

Monika Rybáková, Petra Benešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme