Program Zelená úsporám je teď i pro veřejné budovy

Města, obce nebo například kraje mohou žádat o dotace z programu Zelená úsporám. O tom, že prostředky mohou využít i správci veřejných budov rozhodlo ministerstvo životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lešení na čelní části domu, která stále stojí

Lešení na čelní části domu, která stále stojí | Foto: Tomáš Adamec

Lhůta pro podání běží od šesti hodin ráno a potrvá do doby, kdy žádosti dosáhnou jednoho a půl násobku částky, která je na dotace určená. Tedy šesti miliard korun.

Náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková vysvětluje, proč dotace rozšířili i na veřejné budovy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková

„Z prostředků, které jsme získali, by každý v uvozovkách měl něco mít. Jedna část je obyvatelstvo: občané mohou zateplit své domy. Zároveň ale je spousta veřejných budov, škol, školek, nemocnic, které také potřebují zateplit. Efekt toho zateplení je přitom vyšší, než je efekt zateplení rodinných domů, vysvětlila Bízková.

Jeden žadatel může podat maxímalně tři projekty s celkovou výší podpory 200 milionů korun.

V programu Zelená úsporám je na zateplování nebo podporu úsporných domů zatím k dispozici asi 18 miliard korun, které stát získal prodejem takzvaných emisních kreditů na skleníkové plyny, hlavně Japonsku.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme