21. 7.

19. červenec 2010

Monica Giraldo: Todo Da Vueltas

Kolumbie, rozlohou jedna z největších zemí karibské oblasti, nabízí zajímavé spektrum hudebních stylů i výjimečné autorské talenty. Jedním z posledních objevů je písničkářka Monica Giraldo. Hudbu studovala nejprve na univerzitě v Bogotě, hlavním městě Kolumbie, a dveře do světa ji otevřelo studium na věhlasné americké hudební škole Berklee v Bostonu.

Latinskoamerická hudba je v současných Spojených státech jedním z prioritních žánrů, "latinskou" kategorii obsahuje většina hudebních soutěží, od renomovaných Grammy až po přehlídky zaměřené na hledání nových talentů. Monica Giraldo nejprve zvítězila v soutěži o nejlepší píseň vypsanou časopisem Billboard, a když později vystupovala v Miami na latinskoamerické hudební konferenci, získala první cenu. Natočila tři sólová alba, dnes uslyšíme poslední z nich, Todo Da Vueltas .

A Paso Lento

Por Verte Llegar

Album Todo Da Vueltas které dnes posloucháme, přineslo kolumbijské zpěvačce Monice Giraldo nominaci v latinské větvi amerických cen Grammy. Díky svému jazzem ovlivněnému zpěvu bývá Monica Giraldo často označována za "latinskou Norah Johnes".

Amor Desprevenido

Lo Tuyo Y Lo Mío

Monica Giraldo se na svých albech drží akustických nástrojů, sama hraje na kytaru a perkuse, s doprovodem kontrabasu, kytar, a občas i dechových nástrojů. Za svoji zásadní hudební zkušenost povařuje hudební studia ve Spojených státech: “Kolumbie je země plná rytmů i různorodých kulturních vlivů. Ale až v Bostonu, na hudební škole Berklee, jsem se dostala do kontaktu s populární hudbou z celého světa," vzpomíná zpěvačka.

La Vida Puede Ser Simple

Todo Me Lleva A Ti

Rueda Que Rueda

Por Todo Lo Demas

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Monica Giraldo

Spustit audio