Investoři očekávají další propad světových akcií

Globální akciové trhy nový týden začínají v červených číslech. Většina hlavních asijských trhů po ránu ztrácela a to několik desetin až 1,5 procenta. Asie tím navázala na páteční výprodeje ve Spojených státech. Hlavní americké indexy na závěr týdne totiž přišly o 2,5 až 3 procenta a to zejména kvůli bankám z nichž i ty největší jako je Bank of America ztrácely až 9 procent. Stejně tak i dnešní propad táhne finanční sektor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Tomáš Adamec

„Očekáváme sice, že burzy otevřou do červených čísel, nicméně obchodování již bude o hodně klidnější, než tomu bylo v pátek, protože evropské akcie měly z velké části možnost zareagovat již v pátek na špatné zprávy. Nenazvala bych to tedy výprodejem. Očekáváme ztráty okolo jednoho procenta,“ říká analytička Next Finance Ivona Hrušová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na akciovém trhu mluvila na Rádiu Česko analytička Next Finance Ivona Hrušová

„Je sice pravda, že výsledková sezóna by mohla akciové trhy krátkodobě nakopnout k růstu, ještě se můžeme dočkat dobrých výsledků, ale z většího nadhledu je výhled světové ekonomiky velmi špatný. Klesají různé předstihové indikátory, situace na jihu Evropy se stále neuklidnila. Naposledy velmi zklamal předstihový indikátor spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Nevidím to tedy jako začátek větší konsolidace,“ pokračuje Hrušová.

„Následující týdny by mohly bez větší újmy přečkat spíše defenzivnější tituly. Konkrétně na pražské burze to budou například společnosti Philips Morris nebo Telefonica. Z dlouhodobého pohledu ale velký výnos bude spojený s rizikem, takže rizikoví investoři si zřejmě počkají, přečkají pár následujících týdnů a potom můžeme čekat větší nárůst u bankovních titulů, na pražské burze vypadá velmi zajímavě například společnost NWR díky svým rozjednaným projektům v Polsku,“ doporučuje analytička Hrušová.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme