Nová Nečasova vláda vyráží na první zahraniční cesty

Vláda premiéra Petra Nečase vyráží na první zahraniční cesty. Už tradičně se vydal premiér na první návštěvu v úřadu do Bratislavy. A ani sedmnáct let po rozpadu federace tak český premiér nemění svůj zvyk. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg pak míří na svou první zahraniční cestu do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové nové vlády v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) přicházejí ke slavnostnímu jmenování na Pražském hradě

Členové nové vlády v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) přicházejí ke slavnostnímu jmenování na Pražském hradě | Foto: Tomáš Adamec

Petr Nečas jedná v Bratislavě se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Oba stojí v čele svých kabinetů jenom pár dní. Obě země nyní sdílejí hlavně reformní étos obou vlád. Slovenský kabinet, stejně jako ten český, se chce zaměřit zejména na konsolidaci veřejných financí. Chce také bojovat s korupcí a bude se snažit o maximální transparentnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger a berlínská zpravodajka Klára Stejskalová ve Světě o osmé.

Petr Nečas bude v Bratislavě zřejmě mluvit i s předsedou Národní rady Slovenské republiky Richardem Sulíkem.

Iveta Radičová sice nejela na svoji první cestu do Prahy, ale jenom proto, že v Bruselu vysvětlovala slovenský postoj k ochrannému valu pro eurozónu. Z Bratislavy odcestuje Nečas i Radičová do Budapešti, kde se v úterý zúčastní plenárního zasedání předsedů vlád Visegrádské skupiny.

Schůzka by měla být významná hlavně pro slovensko-maďarské vztahy. Radičová by se totiž měla setkat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Očekává se, že Radičové se podaří narušené vazby obou zemí vylepšit.

Dobré vztahy s Německem

První zahraniční cestu má na dnešek naplánovanou i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten jede do Německa. Na programu má jednání s německým ministrem zahraničí Guidem Westerwellem.

Vztahy mezi oběma zeměmi se v současné době považují za dobré. Mnozí je dokonce hodnotí jako nejlepší v historii. Jedním z mála sporných bodů je neochota Německa vzdát se ochrany pracovního trhu. Německo totiž hodlá toto opatření využít až do posledního momentu do konce roku 2011. Na tomto faktu už se zřejmě nic nezmění.

Ve spolkových zemích sousedících s Českem, Sasku a Bavorsku také v poslední době zesílily hlasy z řad politiků vládní CDU volajících po obnovení kontrol na hranici. Důvodem je prudký nárůst kriminality, především krádeže aut. Čeští řidiči si naopak stěžují na šikanu ze strany německých policistů.

Klára Stejskalová, Vojtěch Berger, Karolína Koubová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme