Zrušení daňového zvýhodnění hypoték mnohé lidi poškodí

V Česku se pravděpodobně schyluje k zrušení daňového zvýhodnění hypoték. Připustil to i premiér Petr Nečas jako reakci na slova ministra financí Miroslava Kalouska, který se o možném zrušení daňového zvýhodnění hypoték zmínil už sobotu v rozhovoru pro deník Právo. Podle odborníků by to ale přineslo výrazné komplikace pro ty, kteří si hypotéku v posledních letech vzali. Počet hypoték českých domácností přitom už minulý rok přesáhl 400 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Kalouska není důvod, proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky osob se středními a vysokými příjmy. Ministr však dodal, že toto opatření není v koaliční dohodě mezi ODS, TOP 09 a VV, a proto se nebude příliš zlobit, když neprojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu s byty a domy mluvil na Rádiu Česko Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

„Dovedu si představit univerzální škrtnutí všech částek, které souvisí s bydlením, nebo naopak zavedení jedné univerzální položky, protože tady je skutečností, že tímto daňovým nástrojem je zvýhodňováno vlastnické bydlení proti bydlení nájemnímu,“ uvedl Nečas.

Zrušení daňového zvýhodnění hypoték by mohlo být součástí většího seznamu daňových výjimek v oblasti daně z příjmu, které v budoucnu plánuje nová vláda zrušit, jak ohlásila už ve své koaliční smlouvě.

Odborníci přitom již tento rok očekávají, že objem hypoték začne znovu mírně růst. Nový zákon o dani z příjmů, jehož součástí by bylo zrušení daňového zvýhodnění, by mohl začít platit až za dva roky.

Už dnes se ale mnoho lidí ocitá v problémech se splátkami svých hypoték v souvislosti s růstem nezaměstnanosti. Jejich počet pravděpodobně ještě poroste.

„Z celkového pohledu bytového trhu by to žádný problém neznamenalo. Jen by se přesunuly priority do nájemního, případně družstevního bydlení. Ale z pohledu lidí, kteří si v posledních letech pořídili vlastnické bydlení na hypotéku a úroková sazba u nich dělá zásadní část splátek to bude znamenat výrazný zásah do rodinných rozpočtů. Stejně tak to sníží motivaci si rodinné domy a byty v budoucnu pořizovat,“ říká Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„Na tom celém se mi nelíbí to, že je to další zásah do bytového prostředí, aniž by byl provázán s kroky dalšími. Bytovou politiku v České republice považuji z hlediska chování politiků za opravdu zmatenou. Měla by vzniknout celá bytová koncepce a neměly by se řešit jednotlivé dílčí kroky,“ pokračuje Pácal.

Bydlení řešit komplexně

Podle Jiřího Pácala se navíc nejedná o zvýhodnění vlastnického bydlení jako celku, vlastníci domů a bytů, kteří nemají hypotéku totiž žádné zvýhodnění nepociťují.

„Na druhou stranu i v nájemním bydlení najdeme obrovské zvýhodnění v podobě regulace nájemného. Prostě v našem bydlení je chaos a bylo by potřeba udělat v tom pořádek a to nejen tímto jedním krokem,“ uvádí Pácal.

„Je potřeba dokončit deregulaci nájemného. Zatím víme jen, že někdy skončí, ale zákonodárci nám jaksi zapomněli sdělit, jak to bude poté. Aby nájemní bydlení začalo dobře fungovat, je třeba přijmout nový občanský zákoník a pravidla nájemního bydlení narovnat. Když odpadnou možná rizika, budou vlastníci nemovitostí s mnohem větší ochotou nájemní bydlení nabízet a do nemovitostí investovat,“ vysvětluje Pácal a dodává:

„Je také potřeba nový zákon o vlastnících bytů. Společenství vlastníků nefungují dobře. Důležitá je i koncepce daně z nemovitosti, která v poslední době výrazně rostla a ještě poroste. Znát bychom měli i budoucnost DPH. Tento balík by měl přijít najednou a ne po částech.“

Karolína Koubová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme