Atraktivita Afriky pro investory prý stále roste

V ugandské Kampale dnes začíná summit Africké unie jen týden poté, co tam při teroristických útocích zemřelo 76 lidí. Nejen proto ale bude jedním z hlavních témat, kterým se lídři afrických zemí budou věnovat, bezpečnost. Dalším důvodem je i to, že je bezpečnost jednou z podmínek dalšího přílivu investic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J.M Barroso s africkými studenty na summitu EU-Afrika

J.M Barroso s africkými studenty na summitu EU-Afrika | Foto: Audiovisual Service EU

Jak se nedávno shodli účastníci summitu investorů pořádaného agenturou Reuters v brazilském San Paulu, příliv investic není vyloučený. Afrika totiž i podle nich patří v tuto chvíli mezi ty nejzajímavější oblasti.

„Největším trhem je Jižní Afrika a ty další následují s obrovským odstupem. Nigérie je někde na třetím, čtvrtém místě, ale v našem investičním portfoliu je na místě druhém. Nigérii hodně věříme. I přes etnické násilí a výpadky elektřiny, které jsou v Africe naprosto standardní,“ přiblížil africkou realitu Jakub Sýkora z lucemburské skupiny SFM, která investice na afrických trzích nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Sýkora mluvil na Rádiu Česko o investicích v Africe

Domácí investory nejspíš napadne bezpečnostní riziko v souvislosti s Afrikou jako první. Situace se v tomto ohledu však neustále zlepšuje.

„Bezpečnost a politické riziko je určitě v Africe větší, než na které jsme v Evropě zvyklí. Bezpečnostní situace se v Africe i přes některé výkyvy neustále zlepšuje. I oproti situaci například z před 25 lety je rozdíl markantní. Pokud se podíváme na počet vlád zvolených ve volbách před 30 lety a nyní, uvidíme dramatický rozdíl,“ pokračoval Sýkora.

Podle něj ale v Africe existuje i jiné riziko. Pro investora do akciových trhů je jím likvidita, která není tak velká jako na vyspělých trzích.

V Africe roste spotřeba

Řada trhů a sektorů by však prý mohla být i pro tuzemské investory velmi zajímavá.

„Doporučil bych Jižní Afriku, Egypt, Maroko, Nigérii, ale třeba i Keňu. Co se týče sektorů, tak se nabízí těžařské sektory. My ale sázíme na růst životní úrovně, a tedy na spotřebu, například telekomunikace a vše, co je spojené se spotřebou domácností,“ radil expert ze skupiny SFM.

Zájem o africké trhy však mezi českými investory není zrovna veliký.

„Potenciálu zájem neodpovídá. Domácí investoři jsou zaměřeni spíše na domácí ekonomiku. Nicméně například česká burza je srovnatelná s burzou egyptskou a je výrazně menší než burza jihoafrická. Český investor by se podle mě neměl bát do Afriky investovat. Rizika jsou částečně podobná jako u investic v Česku,“dodal Sýkora.

Václav Pešička, Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme