Blix: Žádné důkazy o zakázaných zbraních

Šéf mezinárodních zbrojních inspektorů Hans Blix odevzdal Radě bezpečnosti poslední zprávu o stavu iráckých zbraní hromadného ničení před americkou invazí. Konstatuje se v ní, že experti OSN nenašli v Iráku žádné důkazy, že tato země disponuje zbraněmi hromadného ničení. Mnoho otázek však zůstává nezodpovězených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hans Blix

Hans Blix | Foto: UN/DPI Photo by Eskinder Debebe

Hans Blix ve zprávě uvádí, že zbrojní inspektoři v Iráku nenašli žádné důkazy o pokračování programů, které měly sloužit na výrobu zakázaných zbraní. Na druhé straně experti OSN neměli čas prověřit informace, které získali z rozhovorů s iráckými vědci. Jejich misi ukončila válka.

Zbrojní inspektoři nevědí, co našel v Iráku tým expertů jmenovaný po válce Pentagonem. Ve čtyřicetistránkovém dokumentu se popisuje, že Husajnův režim na žádost týmu Hanse Blixe sice ukázal inspektorům mobilní laboratoře, ale byly to jiné než našli po válce Američané.

Pentagon se domnívá, že Husajnův režim rozptýlil technologie do civilní výroby, ale vědci měli být připraveni kdykoliv biologické a chemické zbraně zhotovit.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme