Premiéři Česka a Slovenska by se mohli setkávat na Moravě

Na česko-slovenském diplomatickém nebi není ani jediný mráček. To už delší dobu opakují politici z Prahy i Bratislavy. Zdá se ale, že za vlády premiérky Radičové a premiéra Nečase by se Česko a Slovensko mohly k sobě dostat ještě trochu blíž. Český premiér je dnes v Bratislavě na návštěvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Iveta Radičová

Petr Nečas a Iveta Radičová | Zdroj: ČTK

Nečas dodržel tradici, podle které první zahraniční cesta šéfa českého kabinetu vede právě na Slovensko. Na tiskové konferenci po setkání premiérů bylo vidět, že si mají o čem povídat. Přišli o 15 minut později, než měli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu premiéra Petra Nečase na Slovensku sledoval zpravodaj Vojtěch Berger

Znají se už z dřívějška, ještě z doby, kdy Petr Nečas působil jako ministr práce a sociálních věcí a Iveta Radičová v tomtéž úřadě na Slovensku.

Jejich vlády jsou si podobné, spojuje je konsolidace veřejných financí, boj proti korupci a étos změny směrem k zodpovědnější rozpočtové politice.

Vlády si chtějí vyměňovat zkušenosti s reformami

Obě vlády, česká i slovenská, mají ambice být reformní. V oblasti reforem by proto chtěly v budoucnu spolupracovat. Ne snad, že by si Česko se Slovenskem vyměňovalo ekonomické experty, spíš by si chtěly vyměňovat průběžné zkušenosti s prováděním plánovaných reforem.

Za tímhle účelem by se vládní špičky z Česka i Slovenska měly pravidelně scházet, nejspíš někde na Moravě, jak navrhuje Petr Nečas.

Tato setkání by byla jakýmsi brainstormingem o reformách s cílem neopakovat chyby z minulost, ale poučit se z dosavadních reformních snah, na Slovensku hlavně z období vlády Mikuláše Dzurindy, v Česku zase z vlády Mirka Topolánka.

Zítra čeká premiéry schůzka V4

Iveta Radičová i Petr Nečas se přesunou do Budapešti, kde se zítra koná summit Visegrádské čtyřky. Všechny země této středoevropské formace, tedy Česko, Slovensko, Polsko i Maďarsko, mají v současnosti pravicovou vládu.

To dává určitý prostor k tomu, aby Visegrádská čtyřka postupovala společně při prosazování některých iniciativ v rámci Evropské unie, hlavně těch, které jsou zacíleny na úsporná opatření a větší rozpočtovou zodpovědnost.

Iveta Radičová zmínila čtyři konkrétní oblasti, kde by Visegrádské čtyřka mohla být hodně platná - jednak při vytváření pracovních míst ve střední Evropě prostřednictvím přeshraniční spolupráce, jednak oblast energetické bezpečnosti a nakonec pokračující podpora států západního Balkánu v jejich úsilí o integraci do evropských struktur.

Třeba v Kapském městě už působí takzvaný Visegrádský dům, společné zastoupení všech čtyř zemí, které přináší větší efektivitu a nižší náklady. Něco podobného se plánuje i v Indii nebo v Číně.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme