Politici by mohli dát po volbách Kaplického knihovně šanci

Návrh nové budovy Národní knihovny architekta Jana Kaplického by mohl po volbách dostat další šanci. Podle Hospodářských novin je momentálně proti realizaci projektu pouze ODS, naopak TOP 09, Věci veřejné i sociální demokraté říkají, že by se takzvaný blob měl postavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Jednoznačně pro stavbu knihovny podle návrhu Jana Kaplického je náměstkyně pražského primátora za SNK a dnes členka Věcí veřejných Markéta Reedová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dostane Kaplického knihovna další šanci? V Ozvěnách dne o tom debatovali náměstkyně primátora Markéta Reedová (VV), předseda pražské ODS Boris Šťastný a architekt Zdeněk Lukeš

“Věřím, že to zvýší atraktivitu Prahy a také její konkurenceschopnost,“ řekla Reedová ve vysílání Radiožurnálu. S tímto postojem chce podle ní jít do komunálních voleb celá pražská organizace Věcí veřejných.

Pokud nebude možné knihovnu postavit na původně plánovaném místě na Letné, navrhuje Reedová, že by blob mohl nahradit chátrající Kongresové centrum na Pankráci.

“Kaplického knihovna by mělo být oko nad Prahou. Letná je ideální místo, avšak má hodně odpůrců a je otázka, jestli tyto odpůrce přemůžeme. Je tedy potřeba hledat nějaké jiné místo, které by splňovalo nároky, a to si myslím, že je právě dnešní Kongresové centrum Praha, které negeneruje nic jiného než ztrátu,“ míní kandidátka Věci veřejných na funkci primátora.

Blob se líbí také novému ministrovi kultury za TOP 09 Jiřímu Besserovi. V rozhovoru pro Rádio Česko ale již dříve řekl, že nesouhlasí s jeho umístěním.

Předseda pražské ODS: Důležitější než design jsou peníze

Návrh světově proslulého architekta Jana Kaplického, který vloni v lednu zemřel, zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto na jeho realizaci nedošlo. Proti knihovně se postavili pražští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS) i prezident Václav Klaus.

ODS, jejíž členové nyní sedí ve vedení města, se podle předsedy pražské organizace strany Borise Šťastného stavbě Národní knihovny v Praze jako takové nebrání. Kaplického návrh by však Šťastný podpořil pouze v případě, pokud by náklady na jeho realizaci nepřevyšovaly cenu běžných knihoven jinde ve světě.

“Knihovna tak, jak byla namalována panem Kaplickým, může být velmi zajímavou stavbou v Praze, pokud bude dostupná, bude zapadat do okolní výstavby a pokud náklady na její pořízení a správu budou srovnatelné s konvenční budovou, jako by ji stavěl jiný stát. Je důležité, jestli se zaplatí dvě miliardy pro běžnou knihovnu, nebo čtyři miliardy za tuto knihovnu,“ zdůraznil Šťastný.

Blob patří pouze na Letnou, míní architekt

Ke stavbě Kaplického blobu po architektově smrti je skeptický historik architektury Zdeněk Lukeš. Kdyby k ní nakonec skutečně došlo, jediným možným místem pro knihovnu je podle něj původně plánovaná Letná.

“Celá soutěž byla vypsána na Letnou a místo by určitě melo být zachováno. Otázka je, jestli tam může stát Kaplického knihovna, když autor je mrtvý. Není možné jeho stavbu v době, když už do toho nemůže mluvit, jen tak přesouvat po Praze, nehledě na to, že udělal soutěžní návrh, ale to není definitivní projekt,“ podotkl Lukeš.

Přesun projektu na místo dnešního Kongresové centra považuje za nesmysl. „S nápadem, který tlumočila paní Reedová, už přišel před časem profesor Knížák. Dělaly se propočty a zjistilo se, že by to bylo vyhazování peněz, protože zbourat tak obrovskou budovu vůbec není jednoduché,“ dodal architekt.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme