Průmyslníkům se nelíbí další snížení emisí v EU

Po přísnější regulaci vypouštěných skleníkových plynů volají tři silní členové Evropské unie – Německo,Velká Británie a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Místo dosavadního snížení o 20 procent žádají, aby Unie omezila produkci oxidu uhličitého (CO2) do roku 2020 o 30 procent. To se ale nelíbí zástupcům průmyslových podniků.

„Jde o další opatření Evropské komise, které je diskriminační vůči evropskému průmyslu jako celku. Zvýhodňuje naše konkurenty z asijských zemí, ze Spojených států a z Ruska,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Přehrát

00:00 / 00:00

emise.mp3

Podle něj budou mít takováto opatření vliv na zdražování produkce, což nelibě ponesou především zákazníci, a také zavádění technologií, které mnohdy nejsou nejlepší cestou ke zlepšení životního prostředí.

„Podívejme se, co plní Evropská unie z Kjótského protokolu. Rakousko, Španělsko, ani například Itálie své závazky neplní. Česká republika ano, a přesto je stále přijímáno spoustu nových cílů, aniž by nás následoval Čína, Indie, Brazílii či USA,“ vysvětluje Jaroslav Míl.

Skepticky se také dívá na argument, který tvrdí, že bychom v případě nesnížení emisí zaostávali za Japonskem, Spojenými státy a Čínou. „To je odvádění pozornosti od skutečných problémů, které EU má. Proto se velice razantně ozval Business Europe a také Česká republika. Opět se vrátím ke Kjótskému protokolu. My jej v podstatě plníme, ale výrazné benefity do budoucna to pro nás nepředstavuje. Vytvoří se jen další opatření, která sníží příjem,“ namítá prezident Svazu průmyslu a obchodu.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme