V Krkonoších je omezen vstup do některých oblastí

V Krkonoších platí od dnešního dne až do poloviny října omezení vstupu do některých oblastí, zejména hřebenové části hor. Už desátý rok tak Správa národního parku chrání přírodně nejcennější partie před nájezdy borůvkářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše - Pohádkový les

Krkonoše - Pohádkový les | Foto: Agentura CzechTourism

Vstup mimo značené cesty a sběr lesních plodů zakazuje v první zóně národního parku celoročně zákon. Nařízení má ale chránit i některé cenné oblasti ve druhé a třetí zóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl náměstek ředitele správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar

Podle náměstka ředitele správy Krkonošského národního parku Jakuba Kašpara návštěvníky při vstupu do oblasti s omezením upozorní tabulka s informací v češtině, polštině a několika dalších jazycích.

Místa jsou řádně označena i s mapkami. Veškeré informace mají i dotčené obecní úřady. Vyvěšeny jsou také na webových stránkách správy parku.

Oproti loňsku počet zakázaných lokalit nevzrostl. Uzavřená je oblast na zhruba 22 procentech území parku. „Z toho je ovšem velká část na území první zóny Národního parku, kde toto omezení platí ze zákona a mimo značené cesty se nesmí nikdy,“ dodal Kašpar.

Pokuta a zabavení borůvek

Borůvkáři podle něj ubírají potravní možnosti pro živočichy Krkonoš, řada z nich je přitom kriticky ohrožených.

„Jde například o některé druhy ptáků, které jsou endemity a nikde jinde než v Krkonoších je nenajdete. Ti lidé navíc likvidují samotné porosty. Hřebeny na sbírání ničí i řadu jiných rostlin než jen borůvky,“ řekl Kašpar.

Kontroly budou hlavně v místech, kde borůvky opravdu rostou. Provádět je budou strážci parku a lesníci ve spolupráci s policií. Za porušení zákazu hrozí pokuta do dvou tisíc korun, ve správním řízení až do deseti tisíc korun a zabavení sběračského náčiní a nasbíraných borůvek.

Igor Maňour, Eliška Pilařová, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme