Nezaplacené poplatky za odpad přecházejí na děti

Pokud rodiče za svého potomka nehradí poplatky za komunální odpad, přejdou při plnoletosti dítěte i s úroky na něj. Taková praxe by se podle kanceláře ombudsmana měla změnit. Ročně se na ni obrací několik osmnáctiletých, kteří musí uhradit několikatisícové dluhy za odpad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelnice s odpadky (ilustr. obr.)

Popelnice s odpadky (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Podle současného zákona je plátcem každý obyvatel obce nebo města, bez ohledu na svůj věk. Pokud rodiče za své potomky poplatky nehradí, přejdou v plnoletosti i s úroky na děti.

Kancelář veřejného ochránce práv už uplynulé vládě jednou změnu navrhla, ale neúspěšně. Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové se o to pokusí znovu.

„Ten, kdo má vyživovací povinnost, byl zákonným ručitelem za uhrazení té částky. Tím pádem by finanční částka byla vymáhána na něm a následně by byly samozřejmě vůči tomuto rodiči nebo osobě, která odpovídá za výživu, uplatněny všechny další postupy,“ popsala návrh Jitka Seitlová.

Její úřad považuje současnou situaci za neetickou a principiálně nesprávnou, protože dítě nemá mít odpovědnost za to, že jeho rodiče něco nesplnili.

Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme