Leteckou dopravu nad Francií zkomplikuje stávka dispečerů

Od dnešního večera zasáhne nebe nad Francií další stávka letových dispečerů. Protestují proti unijnímu projektu, který má zefektivnit řízení leteckého provozu tím, že sdruží řízení letů vždy pro několik států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Stávka začne dnes v noci. Z hlavních pařížských letišť v Roissy a Orly neodletí dvacet, respektive padesát procent letadel. Podle generálního ředitelství civilního letectví protest naruší dopravy v celé Francii.

Navíc, ve středu budou problémy i s počasím. Meteorologická služba předpovídá silné bouřky, které by mohly ještě víc zkomplikovat letecký provoz. Stávka potrvá do čtvrtka a cestující si mají raději zjistit situaci u své letecké společnost.

Evropská unie chce nahradit dosavadní systém sedmadvaceti národních dispečerských center společnými středisky vždy pro několik států. Díky tomu by se podle expertů mohl letecký provoz zvýšit do patnácti let o desítky procent.

Jan Pokorný, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme