EU debatuje o zemědělství. Zásadní změny se zřejmě čekat nedají

Evropská unie odstartovala debatu o společné zemědělské politice po roce 2013, kdy by mohla doznat změn. V Bruselu se o společné zemědělské politice od včerejška diskutuje na konferenci za účasti šesti set delegátů. Zásadní změny se ale zřejmě čekat nedají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intenzivní zemědělství - kulturní krajina

Intenzivní zemědělství - kulturní krajina | Foto: Corel GALLERY

Podle agrárního analytika Petra Havla by společná zemědělská politika měla hlavně zvýšit konkurenceschopnost evropské produkce v celosvětovém měřítku. „Evropské zemědělství je v porovnání se světovým zemědělstvím velmi neefektivní. Je v podstatě velmi drahé,“ řekl Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj agentury ČTK Michal Půr ve Světě o osmé.

Připomněl, že evropští zemědělci mají celou řadu různých povinností, které zemědělci v jiných částech světa nedodržují. „Výsledkem je potom dražší produkce a stále složitější uplatnění evropské produkce na světových trzích. Problém je také v tom, že bude do roku 2013 zakázáno dotovat export zemědělských přebytků, což možnosti Evropy uplatnit se na světových trzích ještě sníží,“ poznamenal Havel.

Podle bruselského zpravodaje agentury ČTK Michala Půra, který konferenci v Bruselu sleduje, vládne sice na jednáních dobrá atmosféra, nicméně šance na to, že by se prosadily zásadnější změny, je jen malá.

Sjednotit by se ale podle něj měly podmínky v rámci samotné Unie. „Podmínky pro nové členské státy pravděpodobně budou stejné jako pro ty ostatní,“ podotkl Půr.

Zemědělské dotace v současnosti tvoří zhruba čtyřicet procent unijního rozpočtu. Dlouho se počítalo, že tato částka sníží. Dnes je ale podle Půra situace jiná a částka bude pravděpodobně zachovaná, ne-li zvýšená.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme