Summit V4 patří i vztahům mezi Bratislavou a Budapeští

V Budapešti se dnes setká slovenská premiérka Iveta Radičová se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem . Stane se tak u příležitosti zasedání předsedů vlád takzvané visegrádské čtyřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Kosíková

Radičová s Orbánem budou mluvit o napjatých slovensko-maďarských vztazích. Na Slovensku totiž od soboty platí novela zákona o občanství, podle které Slováci, kteří nově získají občanství jiného státu, přijdou až na výjimky o slovenské občanství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko - maďarským vztahům se věnoval Svět o deváté Rádia Česko

S Radičovou se už včera setkal český premiér Petr Nečas a ten vyjádřil pochopení pro postoj Bratislavy ve sporu s Maďarskem o dvojím občanství. Varoval před jakoukoliv nestabilitou v regionu:

„Jakýkoliv náznak politického napětí mezi dvěma členskými zeměmi Evropské unie v tomto středoevropském regionu za stavu stávající globální ekonomické krize se může velmi snadno nepříznivě odrazit i v ekonomické oblasti. To je také jeden z důvodů, proč my máme zájem na maximálně stabilních vztazích v rámci Visegrádské čtyřky,“ řekl český premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Účastníky summitu představuil v Ozvěnách dne zpravodaj V. Berger

Luboš Palata komentátor středoevropského dění z Lidových novin ve Světě o osmé předpokládá, že vztahy mezi Bratislavou a Maďarskem se změní. „Vláda Ivety radičové vypadá úplně jinak,“ připomněl v souvislosti s odchodem Ficova kabinetu se Slovenskou národní stranou.

Ideologická blízkost

Michal Kořan, odborník na středoevropskou spolupráci z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze připomněl, že nevzniklo jako nástroj pro odstraňování vzájemných animozit. „Myslím, že premiéři přijíždí plní optimismu, protože je to prvé za dvacet let, kdy se ideologicky čtyři vláda setkají, to znamená bude tam středopravý duch.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O V4 mluvil ve Svtě o jedné i Michal Kořan, odborník na středoevropskou spolupráci z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze

„Visegrád opravdu zdomácněl v hlavách jak politiků, tak úředníků a diplomatů, takže těžko si už umějí představit, jak by to fungovalo, kdyby Visegrád nebyl.“

Konkrétní agendou Visegrádu je výstavba nového plynovodu Nabucco, který má do Evropy přes Turecko přivést plyn z Kaspického moře. Sníží tak závislost evropských zemí na dodávkách z Ruska. Kořan uvedl, že Nabucco má podporu v rámci Visegrádu jednohlasnou.

Milan Kopp, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme