Havířov vytáhl do boje s odhozenými žvýkačkami

V Havířově vyrazili do boje se žvýkačkami. Pomocí speciálního parního stroje je odstraňují z chodníků a náměstí. Obyvatelé si novou službu pochvalují. Na vyčištěných místech se mohou chodci procházet bez obav, že se jim na boty nalepí odhozená žvýkací guma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Také jsem propadla žvýkačkám. Zvlášť v dobách mých studií jsem se kvůli žvýkací gumě stala kázeňským tématem pro nejeden pedagogický sbor. S přibývajícím věkem však žvýkačka přestala být jen projevem vzdoru vůči autoritám. Zvlášť v situaci, kdy jehlu svých drahých lodiček zabořím na chodníku do lepkavé a nevábné hmoty. Stejné zkušenosti s odhozenými žvýkačkami mají lidé v Havířově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Havířov vytáhl do boje s odhozenými žvýkačkami

„Přijdete kamkoliv, všude jsou žvýkačky,“ potvrdil obyvatel města. „Často se nám stalo, že žvýkačka se nám nalepila na kočár a nejde dolů,“ postěžovala si mladá maminka.

Havířovská radnice se proto pustila do v kraji ojedinělého boje se žvýkačkami. Najala si muže, který má čarovný stroj. Pomocí páry a chemikálií dokáže Jiří Kolarčík žvýkačku z chodníku odstranit. „Žvýkačka se napaří a stříkne se na ní chemie. Párou se pak žvýkačka rozloží. Po žvýkačce by nemělo zůstat nic,“ popsal Jiří Kolarčík. Na tak zásadní boj není sám. Do ulic bere i svou asistentku, která má za úkol doplňovat potřebné chemikálie.

Dřina a pečlivé odstraňování lepkavé hmoty z chodníků má jeden pozoruhodný efekt, asistentka už po této zkušenosti žvýkat nechce. „Začínám žvýkačky těžce nesnášet. Je to šílené,“ přiznala asistentka Jiřího Kolarčíka.

Odstraňování párou

Dvojice, kterou zpovídám v centru Havířova, vzbuzuje u kolemjdoucích nemalý zájem i slova pochvaly. „Beru to jako pozitivní věc. Je to jediná dobrá věc, která se v tomto směru může udělat. Nečekal bych, že žvýkačka lze odstranit párou, tak jsme se na to šli podívat,“ uvedl přihlížející muž. „Konečně se s tím začalo něco dělat a nebude to na botách,“ souhlasila mladá žena.

Jiří Kolarčík ochotně vypráví o technických vymoženostech svého kouzelného stroje. „Je to parní násada. Na spodní straně je kartáček, který naruší žvýkačku, chemie ji rozloží a párou se zlikviduje,“ popsal Jiří Kolarčík, který čistí především lavičky.

Asi nejvíce práce měl zatím u prodejny zmrzliny. „Lidé si koupí zmrzlinu a odhodí žvýkačku na zem,“ vysvětlil. „Inkriminovaná místa jsou u odpadkových košů, zastávky hromadné dopravy,“ dodal.


Zvětšit mapu: poloha Havířova

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme