Téměř veškeré kakao v Evropě skoupil jediný spekulant

Na trhu s komoditami se dá spekulovat opravdu se vším. Dokazuje to obchod, který se podařil britskému finančníkovi Anthonymu Wardovi. Ten prostřednictvím svého hedgového fondu skoupil skoro veškeré kakao v Evropě. Získal tak 241 tisíc tun kakaových bobů, které by stačily třeba k výrobě pěti miliard malých čokolád.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Education of kakao growing

Education of kakao growing | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Britský obchodník za kakaové boby zaplatil 660 milionů liber, tedy skoro 20 miliard korun. Kakao teď chce uskladnit v Holandsku, Hamburku a v Londýně a spekulovat na další růst ceny na burze. Podobný obchod mu už před osmi lety vyšel, když za dva měsíce vydělal 40 milionů liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o obrovské spekulaci s kakaem

„Anthony Ward není na trhu s kakaem žádný zelenáč. Patří mezi tři největší obchodníky s kakaem na světě,“ říká Štěpán Pírko ze společnosti Colloseum, která se zabývá obchodem s komoditami.

„Tam je problém v tom, že na burzách se většinou obchody provádějí, ale skutečnou fyzickou dodávku si nechá dodat málokdo. Proto je výjimečné, že si někdo nechal dodat tak obrovské množství. Spekuluje se, co tím sleduje a co očekává. S komoditami se spekuluje už odpradávna, ale v takovém množství nejsou spekulace rozhodně obvyklé,“ pokračuje Pírko.

Podraží čokoláda?

Skoupení tak velké produkce kakaa by se v budoucnu mohlo projevit i zdražením potravin, které ho obsahují, tedy hlavně čokolády, domnívá se zemědělský analytik Petr Havel:

„Takové riziko zde opravdu je, ale podle všeho se neprojeví v nejbližších týdnech, možná ani v nejbližších měsících. Výrobci potravin, kteří ve svých výrobcích používají kakao, nakupují surovinu s velkým předstihem. Tato spekulace se tak může projevit s velkým zpožděním.“

Zisk z obchodu ale nemá britský obchodník jistý. Ostatní spekulanti na trhu totiž začali ihned po zveřejnění této zprávy sázet naopak na pokles ceny kakaa a ta už spadla o pět procent.

„On to samozřejmě nemá vše koupené jen za vlastní peníze, ale i za půjčené peníze. Pokud by tedy byla cena kakaa jinými hedgeovými fondy stlačena dolů, v určitém okamžiku bude nucen kakao prodat, protože již nebude mít dostatek peněz na držení tohoto obchodu. Je to tedy takový poker, kdy se velké fondy proti tomuto obchodníkovi opřely a naopak spekulují na pokles,“ dodává Štěpán Pírko.

Spekulanti jako Anthony Ward jsou trnem v oku organizací bojující proti chudobě. Ty volají po zavedení limitů, aby obchodníci nemohli uměle ovlivňovat ceny pšenice, kávy nebo kakaa. Podle nich tyto spekulativní obchody jen poškozují zemědělce a přispívají k nárůstu chudoby.

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme