Téměř veškeré kakao v Evropě skoupil jediný spekulant

Na trhu s komoditami se dá spekulovat opravdu se vším. Dokazuje to obchod, který se podařil britskému finančníkovi Anthonymu Wardovi. Ten prostřednictvím svého hedgového fondu skoupil skoro veškeré kakao v Evropě. Získal tak 241 tisíc tun kakaových bobů, které by stačily třeba k výrobě pěti miliard malých čokolád.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Education of kakao growing

Education of kakao growing | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Britský obchodník za kakaové boby zaplatil 660 milionů liber, tedy skoro 20 miliard korun. Kakao teď chce uskladnit v Holandsku, Hamburku a v Londýně a spekulovat na další růst ceny na burze. Podobný obchod mu už před osmi lety vyšel, když za dva měsíce vydělal 40 milionů liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o obrovské spekulaci s kakaem

„Anthony Ward není na trhu s kakaem žádný zelenáč. Patří mezi tři největší obchodníky s kakaem na světě,“ říká Štěpán Pírko ze společnosti Colloseum, která se zabývá obchodem s komoditami.

„Tam je problém v tom, že na burzách se většinou obchody provádějí, ale skutečnou fyzickou dodávku si nechá dodat málokdo. Proto je výjimečné, že si někdo nechal dodat tak obrovské množství. Spekuluje se, co tím sleduje a co očekává. S komoditami se spekuluje už odpradávna, ale v takovém množství nejsou spekulace rozhodně obvyklé,“ pokračuje Pírko.

Podraží čokoláda?

Skoupení tak velké produkce kakaa by se v budoucnu mohlo projevit i zdražením potravin, které ho obsahují, tedy hlavně čokolády, domnívá se zemědělský analytik Petr Havel:

„Takové riziko zde opravdu je, ale podle všeho se neprojeví v nejbližších týdnech, možná ani v nejbližších měsících. Výrobci potravin, kteří ve svých výrobcích používají kakao, nakupují surovinu s velkým předstihem. Tato spekulace se tak může projevit s velkým zpožděním.“

Zisk z obchodu ale nemá britský obchodník jistý. Ostatní spekulanti na trhu totiž začali ihned po zveřejnění této zprávy sázet naopak na pokles ceny kakaa a ta už spadla o pět procent.

„On to samozřejmě nemá vše koupené jen za vlastní peníze, ale i za půjčené peníze. Pokud by tedy byla cena kakaa jinými hedgeovými fondy stlačena dolů, v určitém okamžiku bude nucen kakao prodat, protože již nebude mít dostatek peněz na držení tohoto obchodu. Je to tedy takový poker, kdy se velké fondy proti tomuto obchodníkovi opřely a naopak spekulují na pokles,“ dodává Štěpán Pírko.

Spekulanti jako Anthony Ward jsou trnem v oku organizací bojující proti chudobě. Ty volají po zavedení limitů, aby obchodníci nemohli uměle ovlivňovat ceny pšenice, kávy nebo kakaa. Podle nich tyto spekulativní obchody jen poškozují zemědělce a přispívají k nárůstu chudoby.

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme