Rusko chce vybudovat do tří let nový kosmodrom

Rusko chce během tří let investovat 810 milionů dolarů do výstavby nového kosmodromu. Oznámil to premiér Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpalovací rampa kosmodromu Bajkonur

Odpalovací rampa kosmodromu Bajkonur | Foto: ESA

Kosmodrom Vostočnyj má stát, jak název napovídá, na Dálném východě. O jeho výstavbě se rozhodlo už v roce 2007, projekt ale zbrzdila světová finanční krize a hlavně prudký pokles příjmů Ruska z exportu ropy a dalších surovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruském kosmodromu s Antonínem Vítkem z Akademie věd

Premiér Putin chce podle svých slov posílit postavení Ruska na globálním trhu vesmírných služeb. A jak tvrdí, Vostočnyj bude prvním ruským národním kosmodromem, který bude sloužit nejen vojenským, ale hlavně civilním účelům.

Vostočnyj ale nebude prvním na ruském území. „Nejstarším kosmodromem je Kapustim Jar, ten je ale relativně malý a nedají se tam provozovat velké nosné rakety. Větší je Pleseck, který se využívá na vypouštění meteorologických družic, jež mají polární dráhu letu. Dalším je Jasnyj, což je základna strategických mezikontinentálních raket. Odtud jsou někdy vypouštěny i komerční rakety pro USA,“ vysvětluje Antonín Vítek z Akademie věd.

Podle jeho slov bude stát Vostočnyj „na zelené louce“ jen asi deset kilometrů od bývalé vojenské základny Svobodnyj, která byla zrušena v roce 2007. „V letech 2008 až 2010 již probíhaly projektové práce. Jednalo se i o převod vlastnických práv pozemků,“ dodává Vítek.

Nový kosmodrom Vostočnyj by se měl stát konkurentem Bajkonuru, který však leží v Kazachstánu. Zemi za jeho pronájem platí Rusové ročně asi 115 milionů dolarů. Současný pronájem by měl skončit v roce 2050.

Z kosmodromu Vostočnyj by měly startovat bezpilotní lety od roku 2015 a lety s lidskou posádkou od roku 2018. Podle šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Anatolije Perminova Rusko doufá, že v roce 2015 bude zajišťovat nejméně 15 procent celkových světových vesmírných služeb. Perminov také tvrdí, že nový kosmodrom Vostočnyj bude daleko modernější než Bajkonur.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme