Dosud největší krize v izraelské vládní koalici je prý zažehnána

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho ministr zahraničí Avigdor Lieberman mají za sebou několik dní mediální války a vzájemných útoků. Izraelský tisk píše o největším rozkolu ve vládní koalici za rok a půl jejího fungování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Oba politici už sice tvrdí, že krize je zažehnaná. Řada komentátorů ale odhaduje, že se možná podařilo ukončit jednu bitvu, ale že válka v izraelském vedení tiše pokračuje.

Rozkol mezi oběma politiky začal v červnu. Tehdy se řešila velká mezinárodní roztržka mezi Izraelem a Tureckem a za této situace izraelský premiér poslal ministra obchodu na tajnou usmiřovací schůzku s tureckým ministrem zahraničí. Šéf izraelské diplomacie se o tom dozvěděl, když sledoval večer televizní zprávy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozkol v izraelské koalici přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Neshody pokračovaly nedávno ve vládě, když se schvaloval rozpočet. Premiér prý ‚osekal‘ rozpočet těm ministerstvům, která vede právě Liebermanova strana Izrael náš domov.

Nejnovější spor se pak vede o nový zákon o židovských konverzích, který dává velkou moc ortodoxním rabínům na úkor liberálnějších směrů judaismu. Lieberman spolu se židovskými fundamentalisty nový zákon prosazuje, zatímco Netanjahu vystupuje proti němu a prý se bude snažit zabránit jeho přijetí.

Napětí mezi premiérem a ministrem zahraničí už se projevilo i v diplomacii. Minulý týden Lieberman přišel s návrhem, aby Izrael úplně izoloval Gazu, aby zcela neprodyšně uzavřel hranice s tímto palestinským územím. Na to zase zareagoval premiér Netanjahu, že o tom vůbec nic nevěděl, že s tímto návrhem ministr Lieberman přišel sám do sebe.

Pikantní na tom je, že potom Netanjahu sám jel do Egypta a musel nápad svého ministra vysvětlovat egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Oba politici vedou důležité vládní strany, objevují se tedy otázky, zda jejich spory nemohou vyústit až v rozpad izraelské koalice. Lieberman už ale prohlásil, že z koalice rozhodně odejít nechce.

Druhou věcí je, že kdykoliv se v uplynulém roce a půl objevila nějaká krize, vynořilo se záložní řešení: a to, že by premiér Netanjahu přetáhl do vlády dnešní hlavní opoziční stranu Kadima, které šéfuje bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Kdyby chtěl kdokoliv z vlády odejít, tak se zdá, že Netanjahu je připraven okamžitě ho nahradit hlavní opoziční stranou.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme