Cameron v USA znovu kritizoval propuštění libyjského atentátníka

Ropa v Mexickém zálivu a propuštění libyjského teroristy podle očekávání dominovaly jednání britského premiéra Davida Camerona ve Washingtonu. Schůzka s americkým prezidentem Barackem Obamou měla především uvolnit napětí mezi zeměmi, které si vždy velmi zakládaly na vzájemných blízkých vztazích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron se sešel s Barackem Obamou

David Cameron se sešel s Barackem Obamou | Zdroj: ČTK

Předseda britské vlády mimo jiné vysvětloval, jestli a případně jak se naftařská společnost BP zasadila o propuštění libyjského atentátníka odsouzeného za útok na dopravní letadlo nad skotským Lockerbie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku Davida Camerona s Barackem Obamou ve Washingtonu sledoval zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Po setkání s Barackem Obamou zopakoval, že rozhodnutí skotské administrativy propustit Alího Mikráhího bylo špatné a nesouhlasil s ním už v době, kdy padlo. Žádá proto o jeho revizi.

Současně ale podle Cameronových slov ale není třeba zvláštního vyšetřování, které by se zabývalo případnou rolí společnosti BP na rozhodnutí skotských úřadů.

To se podle prvních reakcí v médiích nebude líbit některým americkým zákonodárcům. Jde však zřejmě o oficiální postoj předsedy britské vlády a Kongres na tom těžko něco změní.

Státníci jednali i o ekonomice a Afghánistánu

S prezidentem Obamou jednal Cameron i o stavu světové ekonomiky. Oba státníci ani dnes nezakrývali, že se liší v názoru na to, jak dlouho je třeba, aby vlády nerozvinutějších velmocí pomáhaly pobídkami hospodářství svých zemí.

Zatímco Barack Obama vyzývá k dalším vládním investicím, David Cameron si naopak myslí, že nastal čas šetřit. Aby šel příkladem, tak i do Washingtonu přiletěl běžnou linkou.

Dalším tématem schůzky byl Afghánistán, kde mají Britové po Spojených státech nejvíc vojáků. Cameron už před jednáním řekl, že pro něj bude znamenat úspěch, když bude kábulská vláda sama schopná kontrolovat vlastní bezpečnost a nedopustí vznik nových teroristických výcvikových táborů na svém území.

Z toho jasně nevyplývá, jestli souhlasí s datem začátku stahování amerických jednotek, které prezident Obama stanovil na léto příštího roku. V každém případě představitelé obou zemí potvrdili odhodlání v Afghánistánu zatím zůstat a zajistit tam pořádek. O tématu bude jednat Cameron ještě zítra v Pentagonu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme