Summit Visegrádské čtyřky v Budapešti má konkrétní výsledky

Zlepšení slovensko-maďarských vztahů i pevnější spolupráce středoevropských zemí - nebývale zásadní výsledky měl dnešní summit Visegrádské čtyřky. Na schůzce v Budapešti jednali předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit Visegrádské čtyřky v Budapešti

summit Visegrádské čtyřky v Budapešti | Zdroj: ČTK

Vůbec poprvé se dnes tváří v tvář potkali maďarský premiér Viktor Orbán anová slovenská premiérka Iveta Radičová. Od nové slovenské vlády se čekal smířlivější tón vůči Budapešti než od předchozího kabinetu Roberta Fica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit Visegrádské čtyřky sledoval přímo na místě zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Každopádně reakce Ivety Radičové překvapila asi i ty největší optimisty. Radičová přišla z jednání s Orbánem doslova zářící.

Řekla, že vztahy obouzemí se od teď zlepší, že si s Orbánem budou všechno vyříkávat přímo a nebudou si přes Dunaj přehazovat nějaké mediální vzkazy.

Orbán pozván na Slovensko

Radičová také řekla, že Slovensko a Maďarsko obnoví činnost takzvaných smíšených pracovních komisí, které budou řešit různé vzájemné otázky. Třeba i zákon o dvojím občanství pro zahraniční Maďary. Premiérka také pozvala Orbána na Slovensko.

O vyřešení maďarsko-slovenských sporů se hodně zasazovala i česká strana, s výsledkem jednání Radičová - Orbán byl proto premiér Petr Nečas spokojený.

Efektivnější spolupráce V4

Ale co se Nečasovi líbilo nejvíc, byl posun ve způsobu, jakým vůbec funguje Visegrádská skupina. Že už to nejsou jenom prázdné řeči a vzletná hesla, ale že se skutečně čtyři visegrádské země na něčem dohodnou a něco prosadí.

Zástupci V4 by se měli do budoucna pravidelně setkávat před summity Evropské unie, tak aby na nich potom dokázali lépe hájit stanoviska středoevropských států.

Konkrétně by visegrádské země mohly v budoucnu spolupracovat při zajištění energetické bezpečnosti a snaze vymanit se z úplné závislosti na ruských energetických surovinách. Petr Nečas podpořil v Budapešti výstavbu plynovodu Nabucco, který povede mimo ruské území.

Dál by Visegrádská čtyřka mohla společně prosazovat různá ekonomická opatření, opatření na podporu ekonomického růstu. To nyní půjde snáz, protože ve všech čtyřech zemích jsou u moci pravicové vlády, které si dávají za prioritu rozpočtovou disciplínu a zodpovědnost.

Visegrádská čtyřka si hodně slibuje od příštího roku, kdy předsednictví Evropské unii budou v řadě za sebou zastávat hned dvě země Visegrádu, a to Maďarsko a Polsko.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme