Rodiče nedbající na školní docházku dětí přijdou o sociální dávky

Přísnější metr na rodiče, kteří neposílají své děti do školy, chystá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Přijít by mohli o sociální dávky. Docházku mají ministerstvu hlásit ředitelé škol. Nápad se nelíbí šéfovi senátorského klubu Sociální demokracie, Petru Víchovi. Podle něj se tím nic neušetří a v důsledku by byly trestány děti, které mají na dávky nárok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Dnes je dávek celá řada, my se ale budeme snažit, abychom zavedli do legislativy tento parametr u všech sociálních dávek, které se týkají rodiny. S tím ale souvisí i dlouhodobá koncepce, kdy chceme výrazně zúžit počet sociálních dávek a podpor. Dnešní systém je totiž nepřehledný a neefektivní z pohledu státu, ale i z pohledu klientů,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu ministerstva práce a sociálních věcí na zpřísnění vyplácení sociálních dávek mluvil na Radiožurnálu šéf resoru Jaromír Drábek (TOP 09)

„Ani po těchto změnách by rodiče, kteří nedbají o povinnou školní docházku svých dětí, nepřišli o všechny dávky. Mělo by se ale skutečně jednat o životní minimum,“ pokračuje Drábek.

Kritici tohoto návrhu říkají, že by podobné opatření mohlo nejvíce ublížit dětem, které mají nárok na podporu od státu.

„Já to vnímám opačně. Když budeme po rodičích požadovat, aby dohlíželi na docházku svých dětí, bude to pro ně dobrá motivace a nemyslím si, že by někdo ztratil podporu státu jen proto, že se nezodpovědně chová ve výchově svých dětí,“ uvádí ministr.

Potřebují dávku?

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vích například upozorňuje na to, že podobné opatření by do státní pokladny nepřineslo žádné peníze.

„S tím naprosto souhlasím. Motivací tohoto opatření také není to, abychom něco ušetřili, ale aby děti dosáhly takového vzdělání, jaké si zaslouží. Aby to prostě nebylo tak, že stát vyplácí sociální pomoc a přitom ho nezajímá, zda jsou v rodině předpoklady pro řádnou výchovu dětí,“ uvádí Jaromír Drábek.

„Změnu pravděpodobně provedeme ve dvou fázích. V první fázi budeme bez změny legislativy chtít, aby žadatel o podporu svým podpisem stvrdil to, že sociální dávku či sociální pomoc od státu skutečně potřebuje a že plní své povinnosti vzhledem k výchově dětí. To znamená, že jeho dítě řádně navštěvuje školu. I bez změny legislativy tak máme možnost kontrolovat, zda jsou dávky vypláceny oprávněně,“ říká Drábek a dodává:

„Až ve druhém kroku by bylo přijato případné legislativní upřesnění těchto povinností. Není zde žádný tlak na to, aby tyto nové podmínky platily od 1. ledna příštího roku, je tedy možné je zavést klidně o několik měsíců později. Chci ale zdůraznit, že k věcným krokům přistoupíme co nejdříve a legislativní řešení bude probíhat paralelně s tím.“

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme