Podle archeologů byl Velehrad osídlen již v 9. století

Archeologové oznámili, že vůbec poprvé našli důkazy, které potvrzují, že moravský Velehrad byl osídlen již za doby Velkomoravské říše v 9. století.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehrad

Velehrad | Foto: obec Velehrad

Velehrad je jedním z nejvýznamnějších poutních míst v České republice. Například věřící si zde každoročně připomínají příchod křesťanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Archeologové pod vedením Zdeňka Schenka vycházejí z nálezu velkomoravské keramiky, kterou objevili při záchranných pracích ve velehradské bazilice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeolog Zdeněk Schenk o nálezu ve Velehradě

„V současné době se pohybujeme v křížové chodbě původního cisterciáckého kláštera, který zde byl vystavěn v první třetině 13. století. Nyní odkrýváme severní stranu této chodby. Zde se nám podařilo zachytit asi deset kostrových pohřbů ze 13. století," potvrzuje Zdeněk Schenk ze společnosti Archaia Olomouc.

Dodává také, že v zásypu jedné z hrobových jam našli archeologové kolekci pěti kusů velkomoravské keramiky z 9. století. "Keramika je zdobená typickým ornamentem, jakousi oběžnou vlnicí, která se objevuje na třech kusech těchto fragmentů," říká Schenk.

Důkaz o osídlení je zřejmý, práce ale pokračují

Podle něj jde o jasný důkaz osídlení. „Keramika je na sto procent ze středohradištního období z etapy Velkomoravské. Nese typické znaky a je dokladem blíže nedefinovatelných lidských aktivit," vysvětluje archeolog Schenk.

Domnívá se také, že je ještě brzy na vyvozování, o jaký typ osídlení přesně šlo. „Hypoteticky lze říci, že výkopem hrobové jámy z 13. století jsem porušili starší horizont osídlení. Prozatím ale nevíme, zda se jednalo o sídlištní či odpadní jámu z 9. století nebo nějakou hrobovou situaci. Zatím se totiž pohybujeme v úrovni hrobů z vrcholného středověku," popisuje vedoucí archeologocké skupiny ve Velehradu Zdeněk Schenk.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme