Náměstek Moroz nebude na vnitru zastupovat žádnou stranu

Náměstek Michal Moroz nebude na ministerstvu vnitra reprezentovat žádnou politickou stranu. Uvedl to v tiskovém prohlášení šéf resortu Radek John, s novináři se ale o tomto náměstkovi bavit odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné)

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Koaliční strany Věci veřejné a TOP 09 se přely o to, kdo Moroze do funkce nominoval. Vnitro uvádělo, že TOP 09 - strana to ale popřela. Ministr John teď říká, že je to vlastně jedno, protože s Morozem chce spolupracovat kvůli jeho kvalitám.

Michal Moroz podle médií údajně figuruje v neprůhledné agentuře na vymáhání dluhů, vlastní bezpečnostní agenturu a je spjat s lidmi kolem firmy ABL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iveta Jordanová z protikorupční organizace Růžový panter o tématu hovořila v pořadu Stalo se dnes

Podle ministra Johna ale Moroz před příchodem na vnitro odstoupil ze všech exekutivních funkcí ve svých firmách, které v tuto chvíli prodává. Zažádal si prý navíc o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Premiér a předseda Občanské demokratické strany Petr Nečas celou věc pokládá za příklad možného střetu zájmů a určitě bude žádat vysvětlení.

Místopředseda poslaneckého bezpečnostního výboru z ODS Jan Vidím Radiožurnálu řekl, že Morozovo jmenování je čistě odpovědností ministra Radka Johna.

„Já bych si pana Moroze, kdybych byl ministrem vnitra, určitě jako náměstka nevzal, ale je to věcí osobního vkusu a přesvědčení pana ministra Johna.“

„Z veřejných zdrojů, které mám k dispozici, se dozvídám, že ten člověk dostal pokutu za zneužívání osobních údajů od příslušného úřadu, no tak to je podle mě naprostá diskvalifikace. Ale může se samozřejmě stát, že v rámci odvolání nebo opravného prostředku dospějí státní úřady k názoru, že k pochybení nedošlo,“ dodal Vidím.

O případ se zajímá také nevládní protikorupční organizace Růžový panter. Ta vyzývá vládu, aby zveřejnila, kdo Michala Moroze do funkce navrhl. Radiožurnálu to potvrdila Iveta Jordanová z této organizace.

„Je to důležité právě proto, že všechna ta tvrzení o způsobilosti a odbornosti Michala Moroze jsou jen takové nekonkrétní pohádky, které není možné jakkoliv ověřit. A že by bylo namístě, aby opravdu koalice věrohodně vysvětlila a sdělila veřejnosti, jak vůbec k tomu nominování došlo,“ uvedla Jordanová v pořadu Stalo se dnes.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme